Høringsbrevet er på 150 sider. Det bygger på asylforliket som de seks største partiene på Stortinget samlet seg om 19. november.

Avtalen, som ifølge Frp-nestleder Per Sandberg gjør Norge til det strengeste landet i Europa ved siden av Danmark, besto av 18 innstrammingsforslag med en rekke underpunkter.

Nå er forslagene konkretisert. I alt legger Listhaug fram 40 større og mindre endringer av lover og forskrifter under en pressekonferanse i Justis- og beredskapsdepartementet tirsdag.

Fingeravtrykk

Å doble tiden politiet kan oppbevare fingeravtrykk fra fem til ti år, er blant forslagene som presenteres. Hensikten er blant annet å avsløre bruk av falsk identitet.

– Dette vil gi politiet et nytt verktøy i kampen mot dem som prøver å lyve seg til Norge og jukse seg til opphold her, sa Listhaug til NTB før jul.

Den nye oppbevaringspraksisen for fingeravtrykk skal gjelde ved familiegjenforening, for asylsøkere og for dem som blir innvilget opphold på humanitært grunnlag. Der er praksis i dag at fingeravtrykkene slettes. Når det gjelder personer som får avslag eller blir utvist, slettes avtrykkene etter fem år.

Datatilsynet er kritisk til forslaget og mener det er for lenge med ti års oppbevaring.

Kontroversielt

Asylavtalen som partiene på Stortinget med unntak av SV og MDG står bak, består i hovedsak av forslag som regjeringen er gitt i oppdrag å utrede.

Raskere returer, kutt i ytelser, nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening er eksempler på tiltak som kan bli kontroversielle når konkretiseringen fra regjeringens side nå er klar. Det samme vil kunne gjelde botidskrav for mottak av kontantstøtte samt opprettelsen av egne omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere i opprinnelsesland.

Det er bare forslagene som må oversendes Stortinget som legges fram tirsdag. Regjeringen vil selv fortløpende legge fram ytterligere skjerpelser som ikke krever lovbehandling, etter det NTB får opplyst.

Høringsfristen er satt til seks uker og fra regjeringens side er det en klar forventning om at Stortinget ferdigbehandler saken innen påske.

Asylforliket fikk like før jul følge av et enda mer omfattende integreringsforlik, som ikke er del av pakken Listhaug presenterer tirsdag.

Les også:

På bunnfiske i oljeservice  

- Vi har aldri solgt så mye på en time  

Se DNtv: Skal renske opp i renholdsbransjen

Skal renske opp i renholdsbransjen
Weclean mener de kan få bukt med svart arbeid i hjemmerenholdsbransjen, inspirert av modellen til Uber. I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
00:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.