– Alle vil vinne hvis vi lykkes med integreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes, sa hun.

Solberg understreket at alle som vokser opp i Norge, må oppleve at det norske samfunnet gir de som jobber hardt og står på, mulighet til å lykkes.

– Våre hverdagsvalg er det som gir hverdagsintegrering, fremholdt regjeringssjefen.

– Har du et ekstra sete i bilen slik at flyktningbarna også kan være med på fotballtrening? Har du mulighet til å melde deg som verge eller være fosterforeldre for et barn? Kan du som er arbeidsgiver innkalle personer med utenlandsk navn til jobbintervju? spurte statsministeren.

– God folkeskikk

Tilstrømningen av over 30.000 asylsøkere dominerte nyhetsbildet i siste halvdel av 2015. En stor andel av dem vil få opphold i Norge og skal i årene som kommer integreres og bosettes i norske kommuner.

Asyltilstrømningen ble viet stor oppmerksomhet i Solbergs tale. Hun understreket at Norge har en streng, men rettferdig asylpolitikk, og at de som får opphold skal tas imot «i tråd med god, norsk folkeskikk».

– Nyankomne må være villige til å følge våre lover og regler. Til å lære seg norsk, arbeide og delta i samfunnet. Integrering er aldri problemfritt. Men det er heller ikke håpløst, sa hun.

Solberg takket også kongeparet for å ha vist stort engasjement for inkludering i året som gikk. En takk gikk også til alle som har gjort en stor innsats i asylapparatet for å håndtere asyltilstrømningen.

– Må skape flere jobber

Samtidig vil omstillingen av norsk økonomi prege nyhetsbildet fremover. Arbeidet for å sikre flere en jobb å gå til vil være regjeringens viktigste oppgave i årene som kommer, understreket Solberg.

– Vi står foran en krevende omstilling av vår økonomi. Oljeprisfallet har gjort at omstillingen skjer raskere. Flere spør hvordan vi skal mestre dette. Svaret er at vi må skape flere jobber, sa hun.

Arbeidsledigheten har vært på vei opp i Norge den siste tiden og ligger nå på 4,6 prosent. Prognoser tyder på at trenden vil fortsette også i 2016.

Skape egne jobber

Solberg fremholdt at fremtidens jobber vil kreve kompetanse.

– Et arbeidsliv hvor flere skyves ut, vil føre til sosial ulikhet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg, understreket Solberg.

Hun gjentok derfor en gammel oppfordring til norske arbeidsgivere:

– Gi en flyktning eller noen med hull i CV-en en sjanse. Mange arbeidsgivere har prøvd. Få har angret.

Hun pekte også på at flere nordmenn må være villige til å skape sine egne arbeidsplasser.

– Utfordringen kan virke stor. Men vi har en godt utdannet befolkning, god teknologisk kompetanse, rike naturressurser og et godt samarbeid i arbeidslivet. Vi har det beste utgangspunktet. Derfor er jeg trygg på at vi sammen skal klare også denne utfordringen, sa Solberg.

Les også:

Krise i shoppingmekka

- Injeksjoner og Botox er blitt mer som å gå til frisøren

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.