Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

FORNØYD. Arkivbilde av advokat Berit Reiss-Andersen. FOTO: Per Ståle Bugjerde
FORNØYD. Arkivbilde av advokat Berit Reiss-Andersen. FOTO: Per Ståle Bugjerde les mer

Økokrim

Økokrim trekker Transocean-saken

- Min klients livs mareritt er over, sier advokat og forsvarer Berit Reiss-Andersen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Saken  er oppdatert.

- Min klients livs mareritt er over. Han er dypt berørt, men grunnleggende glad, sier Berit Reiss-Andersen, advokat og forsvarer for Klaus Klausen, skatterådgiver i Ernst & Young.

I 11 år var han siktet og tiltalt for grov skatteunndragelse i Transocean-saken (se faktaboks). Med påstand om fire års fengsel ble han og alle de andre tiltalte frifunnet i juli 2014.

Dette er saken

  • Skattemyndighetene begynte i 2000 å stille spørsmål ved ligningen til riggselskapet Transocean i Norge etter riggsalg internt.
  • I 2011 ble tre Transocean-selskaper og tre skatterådgivere, deriblant Sverre Koch, tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik med over 11 milliarder unndratt fra beskatning.
  • I juli 2014 ble alle de tiltalte frifunnet, etter påstander om bøter og fengsel på mellom tre og seks år, samt erstatning på 1,8 milliarder kroner.
  • Økokrim anket tre av de fem deldommene, men ikke mot Koch. Ankesaken var berammet til å begynne i Borgarting lagmannsrett tirsdag denne uken og vare til juni.
  • Etter kritikk mot Økokrims førstestatsadvokat Morten Eriksen fra Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten, ble Eriksen tatt av saken dagen før den skulle starte.
  • Med påstand om at Eriksen har vært inhabil fordi han ikke har vært objektiv, mente forsvarerne at anken er ugyldig og at saken må avvises.
Vis mer
Ankesaken skulle begynt 5. januar, men ble utsatt etter at hovedaktor Morten Eriksen ble tatt av saken. Onsdag ettermiddag orienterte Økokrim om at hele saken er trukket.

Inhabilitetsinnsigelser

DN skrev i forrige uke at forsvarerne i Transocean-saken krevde ankesaken avvist.

De mente førstestatsadvokat Morten Eriksen som hovedaktor i saken har vært inhabil fordi han har bygd saken på det de mener er private rettsoppfatninger.

Eriksen fikk før jul kritikk fra Riksadvokaten for ikke å ha levd opp til den objektivitet som kreves av påtalemyndigheten.

- En gledens dag

- Dette er en gledens dag. Men det er en bittersøt glede, fordi dette har vært en unødvendig og langvarig  belastning for min klient, sier Reiss-Andersen og fortsetter:

- For alle som har vært tiltalt i denne saken, har anklagen også rammet deres profesjonalitet og integritet i tillegg til den sosiale belastning det er å ha en strafferettsanklage hengende over seg. Jeg tror man knapt kan forestille seg hva det betyr for en godt voksen mann å få ødelagt de ti siste årene av sitt arbeidsliv. Så selv om han er å anse som uskyldig, har han allerede sonet en betydelig straff.

Reiss-Andersen konstaterer at etter inhabilitetsinnsigelsene ble fremsatt, har Økokrimsjefen nå tatt en riktig beslutning og trukket anken.

- Det er selvfølgelig bedre sent enn aldri. Dette er ikke tidspunktet for å hovere eller forsterke kritikken mer enn vi har gjort.  Men det illustrerer en systemsvikt, jeg må få komme tilbake til, sier Andersen.

Les også:

Frykter Kina-sjokk: - Da får vi bråstans

Derfor kan 10-13 dollar være en riktigere oljepris  

  DNB: Dette skjer med boligmarkedet hvis oljeprisen blir liggende

Se DNtv: De fem beste billigkjøpene på Polet

 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Politikk og samfunn Jus Økokrim
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer