Han tok forbehold om at han ikke selv kjenner detaljene rundt de norsk-russiske samtalene om asylsøkerne, men sa følgende da han fikk spørsmål om saken fra NRK:

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge.

– Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

– Vil løse saken

Lavrov påpekte imidlertid at det pågår diskusjoner om saken mellom Russland og Norge. Formålet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa utenriksministeren.

Han viste til returavtalen med Norge, men antydet at den vil bli satt på pause mens spørsmålet drøftes.

– Vi har en avtale om retur mellom Russland og Norge. Russiske migrasjonsmyndigheter og deres norske kolleger diskuterer mulige endringer i avtalen som vil gjøre det mulig å løse denne saken i praksis.

Stanset planlagt retur

Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble imidlertid stanset da russerne satte foten ned. De opplyste at de ikke lenger ønsker at asylsøkerne sendes tilbake med buss over Storskog i Finnmark.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) understreker tirsdag at de forutsetter at returavtalen med Russland respekteres. Nå vil UD kontakte russiske myndigheter for å finne ut hva som ligger i Lavrovs uttalelse.

– Vi hadde samtaler med russiske myndigheter i Moskva i går, og det fremkom ingen indikasjon på at det var noen russisk holdningsendring i tilknytning til praktiseringen av returavtalen, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad.

Lavrov uttalte seg om situasjonen for asylsøkerne under sin årlige pressekonferanse om russisk utenrikspolitikk. Andre temaer på pressekonferansen var krigen i Syria, Ukraina og Russlands forhold til EU og USA.

Avtalte møte

Representanter for Russlands utenriksdepartement diskuterte situasjonen for asylsøkerne med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld. De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

Ifølge NRK har russerne på ett tidspunkt antydet at de ønsker at asylsøkerne skal sendes direkte til russiske storbyer når de returneres.

Russlands ambassade i Oslo hevdet mandag at russerne fortsatt var innstilt på å oppfylle sin del av returavtalen med Norge fra 2007.

– Rutinene vil bli diskutert på et møte mellom norske og russiske myndigheter i løpet av den nærmeste fremtid, het det i en oppdatering på ambassadens Facebook-side. (©NTB) 

Les også:

Oljeprisen under 30 dollar fatet igjen

Får konseptstudie i Barentshavet

Asia i dag: Nådeløse motvinder rammer Asia

Se DNtv:  DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

 

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.