Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Kriminalitet

SSB vil ikke lage krimstatistikk om innvandrere

Ingen vet hvilke befolkningsgrupper som er over- eller underrepresentert på kriminalstatistikken i Norge i dag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statistisk sentralbyrå (SSB) vil ikke lage slik statistikk og skylder på manglende kapasitet, melder NRK.

For ti år siden utmerket innvandrere fra enkelte land seg uheldig på kriminalstatistikken. Personer med bakgrunn fra Irak, Iran, Afghanistan og Somalia var mer kriminelle enn innfødte nordmenn, mens personer fra land i Europa, samt Filippinene, Kina og Thailand var mindre kriminelle enn den innfødte befolkningen. Overrepresentasjonen var fortsatt til stede når tallene ble justert for alder, ifølge tall SSB publiserte i 2011.

Fremskrittspartiet ønsket seg oppdaterte tall og spurte SSB om å få siste tilgjengelige statistikk. Men SSB sa nei og gjorde det klart at de ikke har planer om å utvide kriminalstatistikken til også å omfatte landbakgrunnen til kriminelle.

– Vi ønsket en oversikt over kriminalstatistikken basert både på innvandrerbakgrunn og landstatistikk for å få best mulig oversikt over situasjonen, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til NRK.

Årsaken til avslaget fra SSB er at byrået ikke har kapasitet til å utforme slik statistikk, opplyser administrerende direktør Christine Meyer.

– Vi publiserer bare tall for statsborgerskap. Å oppdatere den gamle statistikken med nye tall vil kreve et stort arbeid fra vår side, sier Meyer.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener avslaget fra SSB er uheldig.

– Det vil være veldig uheldig om det blir skapt et inntrykk av at offentlige miljøer ikke ønsker at informasjon skal komme ut, sier Stavrum.

 

Les også: Kraftig hopp i oljeprisen

Dropper apper – lager dingser

Disse tallene fikk Tolletaten til å klø seg i hodet

 

Se DNtv:

- Vi vil at Norge skal godta oss, ikke at Russland nekter å ta oss tilbake:

 

Politikk og samfunn Statistisk sentralbyrå Kriminalitet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.