Fredag la statsministeren turen til området som er hardest rammet av arbeidsledigheten. Etter møte med lokalt næringsliv, politikere og representanter for fagforbund oppsummerte hun stemningen:

– Det er selvfølgelig mange historier om vanskelige forhold for mange bedrifter, om mange oppsigelser, restruktureringer og endringer. Men det er også et veldig optimistisk bilde idet man mener å ha mange muligheter i regionen. Bildet preges ikke av optimisme med tanke på olje- og gassbransjen på kort sikt, men med tanke på regionen framover, sier Solberg til NTB.

I en region der fire av ti ansatte har vært sysselsatt i eller knyttet til bransjen, er statsministeren helt klar på at den æraen er over. Hvor mange som skal sysselsettes i bransjen i framtiden, vil hun ikke spekulere på.

Uten jobb

I januar var det registrert 12.621 personer helt arbeidsledige i Rogaland, hele 1.671 flere enn i desember og 79 prosent flere enn i januar i fjor. Med 4,9 prosent ledige er svært mange bekymret. Solberg sier til NTB at tallene var ventet:

– Det er ikke noe dramatisk nytt i det som kom i dag. Vi må nok regne med at den registrerte ledigheten øker mer fremover.

– Hvor mange prosent skal det bli?

– Jeg kan ikke spekulere på det. Nå er det mange positive tegn i Rogaland, ikke minst innsatsviljen og entreprenørskapsviljen. Og 20 prosent av midlene til folk som skulle starte egen bedrift i fjor, ble gitt til Rogaland. Det betyr at det er veldig mange som tenker på å skape noe nytt. Enten det er bare for å sysselsette seg selv eller for å skape arbeidsplasser også for andre, sier Solberg.

Må få virke

Solberg startet besøket med omvisning på forsyningsskipet Stril Orion, der hun fikk innsyn i hvordan hverdagen er blitt for de ansatte: Kunder som faller fra, lave oljepriser som presser markedet, vanskelighetene med en uviss framtid.

Det var mange forventninger i forkant av besøket til statlig innsats, men Solberg henviste til alt som allerede er gjort:

– Budsjettet vi har lagt opp til, har tatt høyde for høyere ledighet, og det har vi laget tiltak for allerede. Det er viktig at det budsjettet får lov til å begynne å virke, og nå kommer det flere prosjekter som er en del av krisepakken, ut på anbud og skal iverksettes.

Solberg henviste også til endringene i dagpengeregelverket, som ble lansert fredag morgen.

 

Les også: «Idol»-dommer begjært konkurs

- Vi ventet ikke et slikt modig trekk

Han skal totalforandre Saudi-Arabias økonomi

 

Se DNtv:

Biltest: Hurra, Hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.