Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oljefondet ut av kull – etterhvert? Arild Hermstad har troen. Foto: Øyvind Elvsborg.
Oljefondet ut av kull – etterhvert? Arild Hermstad har troen. Foto: Øyvind Elvsborg. les mer

Oljefondet

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Om oljefondet hadde solgt seg ut av fossile selskaper for tre år siden og investert pengene i mer grønne selskaper, kunne de unngått et tap på 167 milliarder, hevder miljøorganisasjoner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For å beregne hvor mye oljefondet har tapt på å investere i fossile selskaper i stedet for mer grønne selskaper, har miljøorganisasjonen 350.org og Framtiden i våre hender brukt et analyseverktøy fra det canadiske selskapet Corporate Knights.

– Investeringer i fossile selskaper har vært dårlig butikk de siste årene, det vil det sannsynligvis også være i framtida, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til Klassekampen.

Torsdag legges det fram en ny rapport om forsvarlig forvaltning av Statens pensjonsfond utland. I fjor ble det vedtatt at man ikke lengre skulle investere i kull. Siden mandag investeres det heller ikke i gruve- og kraftselskaper som får mer enn 30 prosent av inntektene sine fra kull.

Norge er i et dilemma mellom å forplikte seg til å begrense den globale oppvarmingen gjennom klimaavtaler, og å sette sparepengene i fossile selskaper, mener Hermstad.

Norges Bank, som forvalter fondet, vil ikke kommentere beregningene til Framtiden i våre hender, men sier at klima er et viktig satsingsområde, at de har investert ekstra i klimasatsing og gjort nedsalg i en rekke selskaper av miljøhensyn.


Les også: - Norge bør delta i oljekutt

Skepsis til å endre oljefondets kurs  


Følg markedet på DN Investor HER

Politikk og samfunn Oljefondet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.