Høringsfristen for integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) liste på 40 innstrammingsforslag i utlendingspolitikken går ut på tirsdag. Så langt har et par og tjue av de nitti høringsinstansene levert inn sine innspill til departementet.

I tillegg har flere andre instanser, samt enkelte av partiene på Stortinget, allerede flagget sitt syn på enkelte av forslagene.

– Effektiv

Forslaget om å innføre muligheten til å bortvise asylsøkere som kommer direkte fra andre nordiske land på grensen, uten å realitetsbehandle søknadene, er blant dem som møter sterkest kritikk i høringsrunden.

Forslaget «virker som en effektiv lukking av alle grenseoverganger inn til Norge, og (..) det er grunn til å spørre hvem som egentlig skal få komme hit og søke beskyttelse», skriver blant annet Den norske kirkes presteforening i sitt høringssvar.

Flere instanser mener forslaget bryter med FNs flyktningkonvensjon og i praksis vil ta ifra asylsøkere all rettssikkerhet og menneskeretten til å søke asyl.

Sylvi Listhaug har omtalt forslaget som en «nødparagraf» som regjeringen ønsker å ta i bruk dersom det kommer store strømmer med asylsøkere til Norge via Sverige.

«Ensidig menneskesyn»

Forslagene om å stramme inn på familiegjenforeninger og gjøre det vanskeligere å få permanent opphold møter også stor motstand i høringsrunden.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har uttalt at forslagene kan bryte med menneskerettighetene. Forslagene innebærer at en flyktning må ha hatt arbeid eller vært i utdanning i fire år og tjene minst 300.000 kroner årlig før familiegjenforening kan finne sted.

Flere instanser peker på at siden det trolig vil ta mange år bare å komme gjennom søknadsprosessen, få endelig vedtak og ta det obligatoriske kvalifikasjonsprogrammet før man kan få lønnet arbeid, så vil forslaget i realiteten bety mye langt mer enn fire års familiesplittelse».

Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORNE) kaller forslaget «hjerteskjærende og usosialt». Presteforeningen mener regjeringens argument om at innskjerpingen vil gi økt motivasjon for integrering representerer et «ensidig menneskesyn» der straff og belønning er menneskets viktigste motivasjoner.

På Stortinget har KrF og Ap allerede varslet at de ikke vil støtte forslagene.

Enslige mindreårige

Forslaget om at enslige mindreårige asylsøkere kun skal gis midlertidig oppholdstillatelse fram til de er 18 år, og at søknaden deretter skal vurderes på ny, møter også massiv kritikk. Både Barneombudet og Røde Kors advarer om at det vil være svært skadelig for barna å leve i en lang periode med usikkerhet om fremtiden.

Også Listhaugs egne ansatte i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) er blant dem som har uttalt seg skarpt mot dette og flere av de andre forslagene i høringsrunden.

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke kommentere kritikken før høringsrunden er ferdig. I en epost til NTB skriver statssekretær Marit Berger Røsland at «departementet vil gi arbeidet med innstrammingstiltakene høy prioritet og komme tilbake til Stortinget med et lovforslag raskt».

Les også:

Arvingene som valgte sin egen vei magasinetPlus

Økte tv-priser har gitt milliardvekst dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.