- Permitteringslengden må forlenges fra dagens 30 uker og opp mot 52 uker for å møte midlertidig nedgang i produksjonen i bedriftene, skriver administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO i et brev til statsminister Erna Solberg.

Med forbehold om de to ordene "opp mot" har NHO dermed landet på samme anbefaling som LO kom med ifjor høst, for å gi bedrifter større mulighet til å holde folk knyttet til arbeidsplassen selv om det ikke er arbeid til dem. For arbeidstagerne innebærer permittering at de får de samme dagpengene som ved arbeidsledighet.

Direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, sier bakgrunnen for at NHO ber om dette er at en rekke medlemsbedrifter har behov for en utvidelse.

-Livredde

- Vi får tydelige signaler fra medlemsbedrifter på Vestlandet som ser det kommer oppdrag i fremtiden og de er livredde for å miste sin nøkkelkompetanse frem til oppdragene kommer. Derfor har de bedt om at vi må sørge for at regjeringen utvider permitteringstiden opp til 52, sier Oppegaard.

Skogen Lund har tidligere signalisert at også NHO ønsker en utvidelse av ordningen uten å tallfeste antall uker, men uttalte til NTB at hun ikke så for seg en utvidelse helt opp til 52 uker. Nå har NHO altså konkludert med at organisasjonen vil be om en utvidelse på opp til 52 uker.

- Har fulgt nøye med

Oppegaard sier det er innvendinger mot en utvidelse og at NHO derfor har vært tilbakeholden med å be om det.

- NHO har fulgt situasjonen veldig nøye nå. Vi har vært veldig skeptiske til endringer i permitteringsreglene, fordi det er en annerledes situasjon i arbeidsmarkedet nå enn under finanskrisen. Da falt sysselsettingen alle steder. Nå er det veldig store forskjeller, sier Oppegaard.

Samtidig peker han på at permitteringsordningen kan føre til at arbeidstagere i lang tid låses til arbeidsgiver istedenfor å finne seg ny jobb et annet sted.

- Permittering er i seg selv et instrument som låser inne arbeidskraft. Hvis man er så uheldig å måtte gå ledig opp mot 52 uker, vil muligheten til å komme tilbake bli mindre. Jo lenger man går permittert, jo vanskeligere vil det være å komme tilbake, sier han.

-Trekke plasteret sakte av

Administrerende direktør Vibeke Madsen i Hovedorganisasjonen Virke, mener innvendingene er så store at statsministeren bør si nei til kravet fra NHO og LO.

- Tolv måneder uten jobb vet vi at ikke er veldig smart for folk. Da er det bedre at de kommer seg i en eller annen form for jobb, sier Madsen.

Virke organsierer en rekke bedrifter innen handel og tjenesteyting. Madsen mener det er viktig at ingeniører og andre yrkesgrupper som mister jobben i oljerelatert virksomhet, blir tilgjengelige for andre bransjer.

- Det synes jeg er helt feilslått politikk når vi vet Norge må inn i en omstilling og vi vet det kommer til å bli varige endringer i oljesektoren. Å la folk vente i tolv måneder på en jobb som kanskje ikke kommer, det synes jeg er å lure folk. Dette blir som å trekke plasteret saktere av, sier Madsen.

Mer penger og strammere budsjett

Forespørselen fra NHO om utvidet adgang til permittering kommer i et brev til statsministeren i forbindelse med at regjeringen mandag 7. mars starter arbeidet med statsbudsjettet for 2017. I brevet ber NHO om at finansminsiter Siv Jensen (Frp) trår mer forsiktig på gasspedalen og bremser veksten i oljepengebruken.

- NHO vil anbefale at den finanspolitiske stimulansen dempes noe i 2017 i forhold til 2016, gjennom en lavere vekst i oljepengebruken, heter det i brevet til Solberg.

Deretter følger en liste med tiltak NHO mener regjeringen må finne plass til på budsjettet. I tillegg til utvidelse av permitteringsreglene foreslår NHO blant annet dette:

  • Selskapsskatten må kuttes til 20 prosent
  • Formuesskatten må reduseres slik at bankinnskudd, aksjer, maskiner og utstyr blir fritatt blir fritatt
  • Minimum 50 milliarder kroner til vei og jernbane

Se på DNtv: Dette er verdens rikeste:

Dette er verdens rikeste
De har så mye penger som de fleste bare kan drømme om. Forbes har nylig sluppet sin årlige liste over verdens rikeste mennesker. Og for det 17. gang toppes den av Microsoft-grunnlegger, Bill Gates.
01:12
Publisert:
 

Les også:

- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt

Sjekk boligprisene der du bor

- Ikke sett så dårlig marked siden vikingtiden  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.