– Dette er en forretningstype som på en måte fraskriver seg ansvar for ansatte og produksjonsmidler, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til NTB.

– Utfordringen er at flere får en veldig løs tilknytning til arbeidslivet og går glipp av tryggheten som en fast jobb gir, konstaterer hun.

Finansminister Siv Jensen (Frp) satte fredag ned et utvalg som skal utrede delingsøkonomien.

Utvalget skal ledes av professor Tommy Staahl Gabrielsen fra Universitetet i Bergen og blant annet se på mulige virkninger av delingsøkonomien for arbeidslivet.

Forsvare norsk modell

Tinnlund sitter i utvalget og understreker at LO alltid har vært for å ta i bruk ny teknologi.

– Samtidig vil vi i utvalget forsvare den norske modellen og jobbe for å ivareta arbeidstakerrettigheter og bevare det arbeidsmarkedet vi kjenner, sier LO-toppen.

– Vi er også opptatt av konkurranse på like vilkår, og at de som driver næringsvirksomhet skal bidra til velferdssamfunnet vårt og betale skatt, sier Tinnlund.

Hun viser til at mange av de internasjonale delingsselskapene er registrert i skatteparadiser og derfor ikke bidrar til det norske fellesskapet.

Flere har også uttrykt uro for at delingsøkonomien skal føre til mer svart arbeid og skatteunndragelser, og skattemyndighetene har allerede engasjert seg tungt i diskusjonen om delingsøkonomi.

– Kan gi fordeler

Delingsøkonomi er en forretningsmodell hvor privatpersoner selger tjenester eller leier ut eiendeler ved hjelp av formidlingsselskaper på internett. Overnattingstjenesten Airbnb, taxitjenesten Uber og bilutleietjenesten Nabobil er eksempler på delingsselskaper.

– Delingsøkonomien kan gi fordeler for forbrukerne og fremme verdiskaping og produktivitet. Vi har bedt utvalget vurdere både mulighetene og utfordringene med framveksten av delingsøkonomien, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Hun erkjenner samtidig at delingsøkonomien også kan ha konsekvenser for arbeidsmarkedet. Det er grunnen til at også arbeidslivets parter er representert i utvalget.

– Ønsker trygghet

Regjeringen er opptatt av å sikre gode velferdsytelser for selvstendig næringsdrivende, som det er mange av innen delingsøkonomien, og gjøre det lettere å drive slik forretningsvirksomhet. Også for Venstre er dette en kampsak.

Tinnlund og LO ønsker å finne en måte å organisere de som har en løs tilknytning til arbeidsmarkedet, på. Hun tror det egentlig er få som ønsker å være sin egen herre.

– Undersøkelser viser at unge mennesker i Norge ønsker tryggheten en fast inntekt gir og en mulighet til å etablere seg, sier LO-sekretæren.

Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. februar neste år.

 

Les også: Verdens største oljeland på randen av kollaps

OL-mesterens fem beste tips for å gå raskere på ski

– Mange handler raskt, intuitivt og følelsesdrevet, mot bedre vitende

 

Se DNtv:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo
Alt er flatt. Bortsett fra ett fjell. Temperaturen der, gir perfekt skiføre.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.