Ifjor ble det brukt 311 milliarder kroner på helseutgifter i Norge. Det tilsvarer rundt 60.000 kroner per innbygger.

De foreløpige tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi brukte rundt 60.000 kroner per innbygger på helse i fjor. Av disse betaler det offentlige 85 prosent, i overkant av 51.000 kroner.

Sykehustjenester, legebesøk, tannlegebesøk og fysioterapi utgjør 50 prosent av de totale helseutgiftene, hvorav sykehustjenester alene står for halvparten.

I 2014 brukte vi totalt 291 milliarder kroner på helse, rundt 56.800 kroner per innbygger.

Omsorgstjenester

Sykehjemstjenester og hjemmesykepleie utgjør også en stor andel av helseutgiftene, med 28 prosent i 2015. Det er en andel som er større enn de fleste OECD-landene.

De totale pleie- og omsorgsutgiftene utgjorde i 2015 om lag 97 milliarder kroner, av disse er 79 milliarder kroner helserelaterte og med i helseregnskapet.

Helseutgiftene har økt med 2,1 prosent fra 2014 til 2015, men ifølge SSB skyldes dette hovedsakelig befolkningsveksten, og ikke at vi hadde behov for mer medisinsk hjelp i 2015 enn i 2014.

Andel av BNP

Tallene viser også at helseutgiftene nå utgjør 9,9 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), det er snaue 1 prosent mer enn gjennomsnittet for OECD-landene.

En viktig forklaring bak økningen i andelene er det sterke fallet i oljeprisene, særlig i 2015. Denne prisnedgangen har blant annet ført til at nivået på BNP var lavere i fjor enn året før. Fordi helseutgiftene har en mer stabil økning, vil disse som andel av BNP øke.

Les også: Helsepolitikere frykter todelt helsevesen

300.000 tåler ikke høyere boligrente

Rogalendinger sliter med boliglånet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Pensjonister i Spania danner bokollektiv på sine eldre dager. Inngangspris: 1,3 millioner kroner.
02:12
Publisert: