(oppdatert artikkel) Partene har oppnådd enighet, ifølge melder NTB og NRK.

Fristen gikk ut ved midnatt, men partene sitter fortsatt sammen søndag formiddag.

Ved 12-tiden nærmet partene seg en løsning, og sannsynligheten for streik var langt mindre, får NTB opplyst.

Aftenposten siterer kilder både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden på at det nærmer seg en avgjørelse.

Pensjon ut?

Lønn, reisebestemmelser, problematikk rundt sosial dumping og ikke minst pensjon har vært sentrale stridstema i meglingen.

Det har vært spekulert på at pensjon mer eller mindre kan bli trukket ut av forhandlingene for å hjelpe partene i havn.

– Parat har ønsket å se videre på en individuell pensjonskonto. Men skal det bli mulig, er man nødt til å få regjering og storting til å endre loven, sa Parat-nestleder Vegard Einan til NTB søndag formiddag.

I likhet med Fellesforbundet forhandler også YS-forbundet Parat nå med Norsk Industri.

– Hvis det blir slik at en skisse eller en sluttprotokoll inneholder noe rundt å gå videre med individuell pensjonsordning, noe vi ikke vet enda, er det både nødvendig og naturlig at man går til regjeringen, fordi det vil innebære at man er avhengig av lovendringer, forklarer han.

Aftenposten skriver at regjeringen kan redde oppgjøret, ved å love gjennomgang av pensjonslovene og ved å utvide permitteringsordningen til 52 uker.

På overtid

Sist det var hovedoppgjør, i 2014, ble Norsk Industri og Fellesforbundet enige drøyt 18 timer etter fristen. Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen sa søndag morgen at han håpet årets megling ikke ville slå den rekorden.

Hvis partene ikke blir enige, vil 26.000 LO-medlemmer gå ut i streik, ifølge Fellesforbundet. Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med.

Allerede da han møtte pressen like før midnatt, understreket Dalseide at det lå an til en lang natt med megling. Det ble det også.

Økonomisk gråvær

Gjennom natten tydet mye på at det var uenighet rundt flere viktige prinsipielle spørsmål mellom Norsk Industri, som representerer arbeidsgiversiden, og Fellesforbundet, som representerer arbeidstakersiden.

Arbeidsgiverne har pekt på oljenedtur, svak økonomisk vekst og økende ledighet som argumenter for et svært moderat oppgjør. Lier-Hansen gikk på forhånd ut og varslet at dette ville bli et rent nulloppgjør.

Arbeidstakerne krever imidlertid at kjøpekraften opprettholdes og at ordninger rundt reisebestemmelser, som borteboertillegg, ikke endres i deres disfavør.

Overenskomsten i det såkalte frontfaget er spesielt viktig, fordi den danner et viktig grunnlag for øvrige meglinger utover våren.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det innebærer at partene i tillegg til å forhandle lønn, også skal revidere tariffavtalen. I forkant av meglingen har pensjon blitt trukket fram som et av de vanskeligste områdene å komme til enighet på. (©NTB)

Les også:

– Ja, det var faktisk drømmejobben

- Når middelaldrende, godt overvektige mannfolk setter seg på en sykkel som ikke skal veie noe, blir det litt komisk

Rekordmange nettdatere svindles på nett

 

Se på DNtv:

Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert:

 

Hør DNS podkast:

http://www.dn.no/nyheter/finans/2016/03/18/1122/Podcast/dnpodcast-finansredaksjonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.