Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Michael Tetzchner
Michael Tetzchner (H). Foto: Bjørke Magnus Knutsen/NTB Scanpix les mer

Jus

Høyre vil stramme inn korrupsjonsloven

Flere Høyre-politikere ber Stortinget skjerpe korrupsjonsloven og gjøre bedrifter ansvarlige for korrupsjonshandlinger som utføres av mellommenn.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Et representantforslag om å utvide straffansvaret for bedrifter ble overlevert til Stortinget like før påske og skal behandles i justiskomiteen i løpet av våren.

– Vi ønsker å gjøre selskapene ansvarlige for handlinger som blir begått av mellommenn, sier Michael Tetzschner til NTB.

Forslaget bygger på Bribery Act 2010 fra Storbritannia, som regnes som det mest moderne antikorrupsjonsregelverket i Europa, og innebærer at selskaper må ta ansvar ikke bare for egne handlinger, men også for handlinger utført av andre med ulik tilknytning til selskapene.

Les også: Økokrim: Korrupsjonsloven er for svak

Det vil hindre at selskaper gjemmer seg bak mellommenn i utlandet som betaler bestikkelser, mener Tetzschner, som slik vil skyve bevisbyrden over på selskapene. Det vil gi større aktsomhet i bedriftene for hva mellommennene foretar seg, mener han.

– Dersom man ikke kan bevise at man har vært aktsom og i god tro, bør man kunne bli stilt til ansvar for det mellommennene gjør, sier han.

I dag kan norske selskaper bare straffes for korrupsjonshandlinger som er begått av noen som handlet på vegne av foretaket. Etter norsk rett innebærer dette i praksis at den som handler, må ha en relativt nær tilknytning til selskapet for at dette kan straffes.

ølg markedet på DN Investor

Les også: 150 mister jobben i Rolls-Royce i Norge

Mistet 4000 kunder etter offshore-endringer

DNB varsler om milliard-effekt i regnskapet

Se DNtv:

 

Politikk og samfunn Panama-avsløringene Korrupsjon Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.