- Jeg ble ikke overbevist av DNBs orienteringer. Det er avgjørende at de ansvarlige DNB-toppene stilles til ansvar, sier Geir Pollestad.

På en pressekonferanse mandag la DNB-sjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum frem en redegjørelse om bankens datterselskap i Luxembourg og deres rolle i etablering av selskaper på Seychellene for kunder i DNB.

Pollestad mener DNB har opptrådt svært uetisk i saken.

Les også: DNB-redegjørelse: Hverken styret eller ledelsen visste noe  

- Når det fremkommer at DNB tre ganger på et skjema varsler om skatteplikten, så blir det litt som å selge brekkjern til en notorisk tyv og samtidig understreke at innbrudd er ulovlig, sier Pollestad.

Stortingspolitkeren er usikker på om DNBs opplysninger er tilstrekkelig til å gjenreise tilliten til banken.

- Det store spørsmålet er om dette er tilstrekkelig til å gjenopprette tilliten til DNB. Når ingen stilles til ansvar så fremstår sikkert det logisk fra innsiden av banken. Det tar seg ikke like bra ut fra utsiden.

- Har du fortsatt tillit til Bjerke?

- Det er ikke stortingets oppgave å bestemme hvem DNB skal ha som konsernsjef - men det er viktig at næringsminister Monica Mæland vurderer grundig om dette er godt nok for tilliten til selskapet og i neste omgang for verdien av statens eierskap, sier Pollestad.

Les også: Taus om skattelette dnPlus (DN+)

 

- Holder ikke

Snorre Valen, SVs finanspolitiske talsmann, mener at forklaringene til DNB-sjef Rune Bjerke ikke holder.

- DNB-leder Rune Bjerke kom med overraskende lite nytt. Her får ingen, og særlig ikke næringsminister Monica Mæland svar på det hun etterlyste svar på. Spørsmålene om hvem som har visst og om DNB driver med eller har drevet med lignende praksis i andre land, ble ikke besvart, sier SVs representant i Stortingets finanskomite.

Han mener det er flere logiske brister i forklaringen til DNB-sjefen.

- Han understreket at de ikke har gjort noe ulovlig og ikke bidratt til å unndra skatt. Da er det fortsatt en gåte hvorfor DNB nylig sendte ut informasjon til sine kunder om at det var mulig å få skatteamnesti dersom de opplyste om sine skjulte formuer til skattemyndighetene. DNB-ledelsen må jo ha hatt mistanke om at de bidro til skatteunndragelser da de sendte ut denne informasjonen til kundene, sier Valen.

 

- Ikke ulovlig

DNB-sjef Bjerke mener banken burde ha avstått fra å legge til rette for bankboksselskaper på Seychellene fra 2006 til 2008, men slår fast at dette ikke var ulovlig.

– Det er viktig å få satt hele sakskomplekset i perspektiv. Vår oppgave er sunn bankdrift, ikke å legge til rette for selskaper i lavskattland, sier DNB-sjef Rune Bjerke på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Det hjelper oss ikke i dag, men det er viktig å minne om: Vår tilretteleggelse i lavskattland er avsluttet, legger han til.

I flere år skal Norges største bank ha lagt til rette for at formuende kunder kunne skjule penger i skatteparadiset Seychellene for mulig å kunne unngå beskatning. DNB skal i perioden 2006 til 2010 ha organisert opprettelse av postkasseselskaper på Seychellene, gjennom DNBs avdeling i Luxembourg. De siste selskapene skal ha blitt avsluttet ifjor.

- Banken burde avstått «ikke fordi det ikke var lov, eller at kundene nødvendigvis har gjort noe galt, men fordi strukturene i seg selv kunne misbrukes til a holde formue og inntekter skjult for skattemyndighetene.», heter det i bankens redegjørelse. Ifølge banken er praksisen brudd på bankens interne retningslinjer.

 

 

- Visste ikke

Etter avsløringene for en uke siden har DNB-ledelsen stått hardt på at de ikke visste noe.

 Bjerke har hele tiden sagt at han og resten av konsernledelsen og styret ikke kjente til praksisen som foregikk gjennom datterselskapet i Luxembourg i perioden 2006 til 2015.

– Vi visste ingenting, sa Bjerke sist mandag.

På pressekonferansen gjentok han budskapet

- Men la det være klinkende klart at dette er mitt ansvar. Jeg har mange ganger stilt meg selv spørsmålet: Burde varselklokkene ha ringt underveis, sier Bjerke under pressekonferansen.

Han er ikke alene om å avvise kjenskap til saken.

l Konserndirektør for spareområdet i DNB, Tom Rathke, skal ikke ha visst om praksisen selv om han har vært styreleder i DNB Luxembourg i flere perioder de senere årene.

l DNB Private Banking er avdelingen for bankens mest formuende kunder. Leder for DNB Private Banking frem til årsskiftet, Paal Karstensen, sa til DN sist uke at han ikke visste noe.

l DN skrev for en uke siden at leder for Luxembourg-kontoret siden 2006, Håkon Hansen, er forfremmet til leder for DNB Private Banking etter at forgjengeren sluttet på kort varsel. Aftenposten har senere skrevet at Hansen har signert på dokumenter knyttet til flere av postkasseselskapene på Seychellene. DN har flere ganger vært i kontakt med Hansen, som er ordknapp på spørsmålet om hans kunnskap om Seychellene og om han har beholdt den daglige ledelsen i DNB Private Banking. – Ingen kommentar. Det må du ta med informasjonsavdelingen, sier Hansen.

Ikke fornøyd

Staten ved Mælands departement eier 34 prosent av banken, og næringsminister Monica Mæland hadde på forhånd av pressekonferansen varslet at hun krever klare svar fra styret.

– Jeg forventer at vi får svar på de spørsmålene vi har stilt, og de opplysningene som har fremkommet i pressen, sier Mæland.

DNB har innrømmet at de ikke ga riktig informasjon da næringsministeren i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser.

 

Les også:  Lukker døren for åpne skattelister dnPlus (DN+)

Statsministeren refser DNB

I et intervju med DN fredag erkjente statsminister Erna Solberg at myndighetene ikke har gjort nok for å bekjempe skatteparadiser.

- Det har vært tatt initiativer knyttet til skatteparadis, men jeg tror vi har vært mest opptatt av å hjelpe utviklingsland og slåss mot korrupsjon der, og litt for lite flinke til å se på oss selv, sier Solberg.

Statsministeren synes det er uetisk av DNB å opprette postboksselskaper i skatteparadiser.

– Jeg mener det er uetisk av en stor norsk bank å tilrettelegge for dette. Det er mye som kan være lovlig, men som du likevel ikke skal gjøre, hvis du skal ta ansvar for ditt eget navn og ditt eget rykte, sier Solberg.

Hun understreker at en bedrift som DNB er avhengig av et godt renommé.

– Hvis den handler på en annen måte enn det som vil bli oppfattet som normal etikk, så er det uheldig. Om det er i strid med loven får de rette myndighetene og politiet vurdere, men hittil er det ingen som mener at dette er i strid med loven, sier Solberg

På pressekonferansen innrømmer Bjerke at DNBs omdømme har fått en alvorlig ripe i lakken.

- Det er rett å være etterpåklok, men med tanke på omdømmet burde dette vært rapportert oppover til ledelsen, sier Bjerke.

 

Les også på DN.no:

Nordea skal gjennomgå Luxembourg-virksomhet

Nordea gransker skatteparadis-kunder

Se DNTV: Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene

Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.