Forslagene kommer opprinnelig fra Unge Venstre, men har fått enstemmig tilslutning av redaksjonskomiteen foran helgens landsmøte i Tønsberg.

– Det er viktig og helt nødvendig å tenke nytt for å motvirke utenforskap. Dagens system er ikke bærekraftig, sier redaksjonskomiteens leder Rebekka Borsch til NTB.

– Verstingstempel

Venstre har for lengst fått et verstingstempel fra LO for en arbeidslivspolitikk som hovedorganisasjonen mener er verre enn regjeringspartienes. Borsch erkjenner at det neppe blir mindre kritikk fra fagbevegelsen dersom uttalelsen blir vedtatt.

– Men dette er overhodet ikke laget med tanke på å terge fagbevegelsen. Vi foreslår rett og slett ordninger som vi mener bør prøves ut, sier hun.

Resolusjonsforslaget peker på at det norske lønnsnivået gjør terskelen inn i arbeidslivet høy, særlig for mennesker med hull i CV-en og manglende utdannelse.

– For å senke terskelen er et aktuelt virkemiddel en oppmyking av regelverket for allmenngjorte tariffavtaler, framholdes det.

Konkret foreslår redaksjonskomiteen i Venstre å la nyankomne flyktninger og mennesker som lenge har stått utenfor arbeidslivet, jobbe for en lavere lønn enn andre. Betingelsen er at dette kun skal gjelde de første to årene av en fast ansettelse.

Dagpengekutt

Venstre vil også kunne samle seg om forsøk med kutt i dagpengeytelsene dersom redaksjonskomiteens innstilling blir vedtatt.

Forslaget går ut på å gradvis redusere satsen for arbeidsledighetstrygd fra for eksempel 80 til 60 prosent i løpet av perioden man har rett på dagpenger.

– Samtidig som motivasjonen til å søke arbeid styrkes, vil en slik omlegging kunne bidra til at færre velger «helseveien» til Nav, heter det i forslaget. Forslagsstillerne viser til at dagens sykelønnsordning sikrer 100 prosent lønn under sykdom, mens dagpengeordningen kun sikrer 62,4 prosent av inntektsgrunnlaget opp til 6G. Det gir få insentiver til å komme raskt tilbake i jobb, påpekes det.

Å la arbeidsledige som starter egen bedrift få beholde retten til dagpenger i inntil to år, er et annet forslag redaksjonskomiteen stiller seg bak.

Jobb til asylsøkere

Venstre-landsmøtet vil også behandle en resolusjon om inkludering av asylsøkere og flyktninger. Redaksjonskomiteen anbefaler også denne enstemmig.

Uttalelsen tar blant annet til orde for å tilby nyankomne arbeidspraksis uten lønn, gjerne i kombinasjon med språkopplæring. I tillegg foreslår komiteen et samarbeid med bemanningsbyråene – en utskjelt og omstridt bransje i deler av fagbevegelse – «for å dra nytte av deres erfaringer med å integrere arbeidskraft», som det heter.

Venstre-forslaget ber også om at det opprettes barnepassordninger på mottakssentrene og at barna så snart som mulig skal få plass i barnehage og skole. Kostnadene til dette skal dekkes over statsbudsjettet, mener forslagsstillerne, som gjentar partiets krav om arbeidstillatelse mens asylsøknaden behandles.

Les også: Stormberg-sjef ønsker skattelette for å ansette flyktninger


Seniorer under press dnPlus (DN+)

11 unge toppmeglere om veien til suksess dnPlus  (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.