Myndighetene øker de beregnede utgiftene til migrasjon med totalt 31 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.

– Gitt at det er en midlertidig kostnadsøkning, er det ikke passende å øke skattene markant eller foreta veldig betydelige innsparinger for å håndtere kostnadene i denne situasjonen, sier finansminister Magdalena Andersson til pressen i Stockholm.

Det totale flyktningbudsjettet økes til 50 milliarder svenske kroner i 2016, opp fra det tidligere anslaget på 19 milliarder kroner. Den totale rammen for det reviderte svenske statsbudsjettet er på rundt 950 milliarder kroner, en oppgang på bare 1 milliard.

Tar fra bistand

Finansieringen av utgiftsområdet migrasjon skal delvis skje gjennom å minke bevilgningene til internasjonal bistand med flere milliarder kroner.

Opposisjonen mener regjeringen er altfor lite bekymret for de langsiktige økonomiske problemene knyttet til den kraftige økningen i antall flyktninger i Sverige.

Brorparten av potten, nærmere 29 milliarder kroner, går til å huse asylsøkere og flyktninger, samt statlige bidrag til kommuner og fylker.

Lite til integrering

Bare 500 millioner kroner er satt av til tiltak for å integrere de nyankomne i samfunnet.

– Regjeringen er mer interessert i krisehåndtering enn de langsiktige utfordringene, sier Moderaternas økonomiske talsperson Ulf Kristersson.

Han peker, i likhet med flere økonomer, på at altfor lite penger settes av til integrering og tiltak for å få nyankomne flyktninger inn på jobbmarkedet.

– Det er utrolig lite penger som brukes til langsiktige reformer sammenlignet med til akutt krisehåndtering, sier han.

Selve Migrationsverket får drøyt 2 milliarder ekstra for å dekke økte forvaltningskostnader etter at over 160.000 mennesker søkte asyl i Sverige i fjor.

Sterk økonomi

Økonomien i Sverige er blant Europas sterkeste, og veksten fortsetter. Det har bidratt til at budsjettunderskuddet minker til 0,4 prosent av BNP, ned fra anslaget på 0,9 prosent, på tross av de økte asylkostnadene minker.

Vekstanslaget for inneværende år økes med hele 0,7 prosentpoeng til 3,8 prosent, drevet spesielt av høy nasjonal etterspørsel og økende eksport.

Statsgjelden utgjør bare 40 prosent av BNP, sammenlignet med et EU-snitt på 90 prosent og 100 prosent i USA.

Lenger fram er prognosen imidlertid mer usikker.

– Det er en betydelig risiko for fremtidige svekkelser, heter det fra finansdepartementet, som peker på svakere vekst globalt.

Les også på DN.no:

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Flyktninger" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Sverige" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.