Implementeringen av konvensjonen innebærer ifølge Dagbladet blant annet at barn som blir tatt fra foreldrene i Norge, kan plasseres hos slektninger i utlandet fremfor i norsk fosterhjem.

I regjeringens forslag heter det at ratifikasjonen vil gi Norge «et nytt virkemiddel for å forebygge og løse internasjonale foreldretvister, barnevernsaker og barnebortføringssaker – og kan legge til rette for mer langsiktige omsorgsløsninger for de aktuelle barna».

– Dersom et barn har besteforeldre eller tanter og onkler som kan ta seg av dem i et annet land, og de selv har en tilknytning til landet, vil det være en mulighet at familien i utlandet overtar omsorgen, sier barneminister Solveig Horne (Frp).

I forslaget heter det videre at en eventuell plassering i utlandet skal «være forsvarlig og til det enkelte barns beste. Barnets tilknytning til staten skal tillegges særlig vekt.»

En annen konsekvens er at utenlandske myndigheter kan begjære innsyn i saksdokumenter hos barnevernstjenesten.

Haag 1996-konvensjonen har over 40 tilsluttede medlemmer, inkludert alle EU-landene. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.