Det skal skje gjennom en konsekvensutredning. Mæland peker på at dagens kommunikasjonssystemer har begrenset kapasitet og dekning i områdene over 75 grader nord.

Hun peker på at aktørene som opererer i nordområdene, trenger stabile løsninger som kan håndtere store datamengder.

- 80 prosent av skipstrafikken i Arktis foregår i norske farvann. Dette er noen av verdens mest krevende områder å oppholde seg i. God bredbåndsdekning er viktig for all aktivitet som drives her, sier næringsministeren.

Bredbåndsdekning kan være av interesse for Forsvaret, olje- og gassektoren, forskning og miljø- og klimaovervåking i nord.

Forsvaret testet i mai satellittbasert bredbånd på 82 grader nord. Testene, som ble gjort nord for Svalbard var vellykket. Ved bruk av flere satellitter kan man få dekning i dette området hele døgnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.