- Jeg står for det jeg har gjort. Det er begått noen feil, men alle grep vi gjorde var for å forsøke å redde klubben fra konkurs. Dette er tatt ut av alle proporsjoner, sier tidligere klubbdirektør Tom Arne Nyborg i Manglerud Star Toppfotball om den omfattende tiltalen.

Mandag står 45-åringen i tiltaleboksen i Oslo tingrett. Drømmen om å få toppfotball til småklubben på Oslos østkant endte i konkurser, søksmål og politianmeldelser.

For å finansiere satsningen planla klubben å bygge barnehager, parkeringshus, helsesenter og eldreboliger. Tom Arne Nyborg er tiltalt for blant annet grov utroskap av 29,3 millioner kroner, penger som ifølge tiltalen ble sluset mellom flere Manglerud Star-tilknyttede selskaper og benyttet til fotballsatsningen.

- Kollapset hele systemet

- Her mener påtalemyndigheten at den tiltalte ulovlig har flyttet millioner mellom de ulike virksomhetene i Manglerud Star-systemet etter hvor det har vært behov for likviditet.

Blant annet ble vel syv millioner kroner i momsrefusjon fra det offentlige som skulle vært utbetalt til en idrettsbarnehage overført til fotballsatsningen til Manglerud Star. Store summer er gått på kryss og tvers og til slutt kollapset hele systemet, sier politiadvokat Ragnvald Brekke.

- Jeg er den første til å innrømme at jeg og klubbstyret har gjorde en del feil vår sportslige storsatsning som ikke var bærekraftig da opprykket glapp, og har innrømmet at det ikke ble betalt skatt i tide, for eksempel, forklarer Tom Arne Nyborg.

- Vil ikke ta eneansvar

Den tidligere fotballtoppen nekter for å ha begått utroskap og hevder også at summen på 29,3 millioner kroner er altfor høy. 45-åringen vil redegjøre nærmere for summen i retten.

Grov økonomisk utroskap har en øvre strafferamme på seks år i fengsel, men Nyborg avviser å ha gjort seg skyldig i dette.

- Styrene var informert og ga meg fullmakter. Jeg føler jeg er blitt gjort til Svarteper, og vil ikke ta eneansvar for beslutninger som styrene i klubben sto bak, kommenterer Tom Arne Nyborg.

Politiadvokat Brekke opplyser at flere i den daværende Manglerud Star-ledelsen var inne til avhør med status som mistenkt eller siktet i sakskomplekset, men at disse forholdene ble henlagt.

Holde hissige kreditorer unna

Det andre hovedpunktet i tiltalen mot Nyborg dreier seg om eposter Nyborg skal ha sendt to investorer i jakten på midler til å bygge en barnehage til 33 millioner kroner.

Ifølge tiltalen skal eks-fotballsjefen sommeren og høsten 2011 ha forfalsket eposter fra tre ledere i Oslo kommune som ble videreformidlet til investorene.

Planen var å bygge idrettsbarnehage på en tomt som kommunale Undervisningsbygg eier ved fotballhallen på Manglerud, og epostene ga inntrykk av at Oslo kommune godkjente denne planen.

Tom Arne Nyborg er også tiltalt for å ha forfalsket underskriften på en transporteklæring der barnehagetomten blir skilt ut og overført fra Undervisningsbygg til et Manglerud Star-selskap.

I politiavhør har Tom Arne Nyborg erkjent å ha sendt de forfalskede dokumentene, men erkjenner ikke straffskyld og hevder de bare skulle brukes internt for å holde hissige kreditorer unna. Nyborg har påberopt seg nødverge, noe som kan frita ham fra straff (se faktaboks).

- Jeg har påberopt meg nødverge i posten som går på dokumentfalsk, og erkjenner ikke straffskyld der. Vi vil føre bevis for dette, og vil ikke kommentere det tiltalepunktet ytterligere på nåværende tidspunkt, sier Nyborg.

Mistenker ikke personlig vinning

I avhør har 45-åringen fortalt om et kostbart lån som utløste trusler da det ikke ble innfridd.

- Tiltalte har forklart at dokumentforfalskningene er gjort i en presset situasjon. Vi mener de faktiske forholdene i dette tiltalepunktet ikke er omtvistet, men spørsmålet er hvorfor disse forfalskningene ble gjort, kommenterer politiadvokat Ragnvald Brekke.

Han understreker at det ikke er mistanke om at den tiltalte skal ha fått noen personlig vinning fra Manglerud Star-kollapsen.

- Jeg har ikke hatt noen egen vinning og beriket meg i denne saken, og det er viktig for meg å understreke. I steden for fikk jeg store private økonomiske problemer da jeg mistet jobben når klubben gikk konkurs, forteller Tom Arne Nyborg.

- Politiet har rotet dette veldig til

Når straffesaken mot Tom Arne Nyborg starter kommende mandag, er det over to år siden statsadvokaten i Oslo tok ut tiltalen og fem år etter at Manglerud Star-satsningen kollapset.

- Etterforskningen har vært lang og komplisert i denne saken. Bokføringen og regnskapsføringen i de ulike selskapene knyttet til idrettslaget har vært dårlig og det var lite dokumentasjon på hvordan millionene ble benyttet. Vi har brukt mye tid på å kartlegge pengebruken. Vi har det siste halvåret innhentet og analysert datamaterie etter forespørsel fra tiltaltes forsvarer. Men saken har dessverre også blitt liggende en stund hos oss, forteller politiadvokat Ragnvald Brekke.

Nyborg forteller at han har brukt egne midler til å engasjere revisjonsselskapet Deloitte for å gjennomgå informasjonen og dokumentasjonen i straffesaken.

- Jeg er ikke noe offer

- Jeg håper på den måten å få frem sannheten og få redusert omfanget av tiltalen eller å få fjernet flere av tiltalepunktene. Politiet har rotet dette veldig til. De sikret ikke nok bevis i Manglerudhallen, hos regnskapsfører og innhentingen av dokumentene er ikke systematisert. De mangler et helhetlig bilde, sier Tom Arne Nyborg.

Han ser nå frem til at saken kommer opp for domstolen.

- Jeg har brukt fem og et halvt år av mitt liv på dette, og det er en seig materie som jeg nå ser frem til å få prøvd i retten. Jeg er ikke noe offer, jeg var sammen med styret med på å gutse mot opprykk, og å legge planer for å bygge klubben med en utradisjonell forretningsmodell. Vi var nødt å satse slik fordi rammebetingelsene i breddefotballen er vanskelige og vi så etter nye inntektskilder.

LES OGSÅ OM:

Frp vil fjerne bensinbilene dnPlus  

Kvinners manglende sexlyst har fått en løsning: – Det er en etterlengtet pille

Nesten ingen bruker den beste betalingsløsningen: Mobilt dilemma dnPlus

Hva snakker Innovasjon Norge-sjefen om? Innovasjonståketale dnPlus

Rottefella saksøker Salomon- og Atomic-eier for plagiat  - Samlet sett fremstår bruddene som bevisste

SE DENNE:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.