Resten av kommune-Norge har nå snaue to uker på seg til å gjøre vedtak dersom de vil sikre seg de kraftige økonomiske gulrøttene regjeringen lover for sammenslåing.  Men et solid flertall i rundt 200 folkeavstemninger og nær samme antall meningsmålinger viser nei  i befolkningen. Det er tvilsomt om regjeringen får svært mange nye ja-vedtak i kommunestyrene  før fristen 1. juli,. Nå kommer også  krav om å endre rerformprosessen som har pågått siden 2014.

Dyrt

Kommunenes budsjetter er trolig tappet  for 200-300  millioner kroner eller mer i de mange og lange forberedelsene av reform gjennom de siste par årene.

-Minst to millioner kroner, sier ordfører Ola Nordal (Ap) i Ås i Akershus om deres kostnader.  Kommunen med 19 000 innbyggere hadde folkeavstemning  med nei-flertall sist helg. Avstemningen alene kostet 600 000 kroner.  I tillegg kommer opinionsundersøkelser  og andre direkte kostnader.

- Men det viktigste er et uendelig antall timer i saksforberedelse, dialogmøter, forhandlinger med andre kommuner og så videre, sier  ordføreren.

Ola Nordal ser det som vanskelig å anslå kostnadene ved de de mange arbeidstimene ansatte har brukt, likeens de folkevalgtes møte- og arbeidstid.

- Men det er mye. Likevel er det største problemet at andre viktige kommunale oppgaver er prioritert ned eller utsatt i årene kommunereform-prosessen har pågått, sier han.

- Minst en million i ekstrakostnad, sier ordfører Rune Støstad (Ap) i Nord-Fron. Han har 5000 innbygger i egen kommune og 13 000 til sammen med aktuelle partnere. Støstad nevner også nedprioritering av blant annet næringsutvikling som ekstra ulempe fra reformarbeidet.

Ordfører Rune  Støstad i Nord-Fron.
Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron. (Foto: Nord-Fron Arbeiderparti)
 

- Men vi er blitt mye bedre kjent med nabokommunene, sier han om plussiden av prosessen.

Men utlegg på en til to millioner kroner for disse kommunene kan 200-300  millioner totalt for mer en 400 kommuner som i større og mindre grad  har utredet sammenslåing være et forsiktig anslag. 200 av dem har kjøpt opinionsundersøkelser  hos Opinion AS, i følge selskapet til en snittpris på opp mot 50 000 kroner per stykk. Andre selskaper  har også levert meningmålinger. I tillegg har Telmarksforskning (50 stk), Østlandsforskning og  konsulentselskaper levert  et stort antall  utredninger av konsekvensene for kommuner av å gå sammen.

Det har også påløpt kostnader på statens hånd:  I tillegg til  sentralt departementsarbeid har  alle fylkesmenn  fåt en dedikert stilling til kommunereform og brukt ytterligere administrative ressurser på oppgaven. Embetene har videre fordelt i snitt rundt 100 000 statlige kroner til hver kommune for å drive informasjonsarbeid om reformen.

Omkamp

Ordfører Støstad har nå skrevet brev til kommunalministeren og til stortingspartienes  parlamentariske ledere der Nord-Fron krever en  ny stortingsbehandling - en "omkamp"  - om metoden for  kommunereform. Han var selv tilhenger av sammenslåing, men folkeavstemningen sa nei. Tross pengebruken vil det derfor nå ikke skje noe med saken i Nord-Fron. 

-Prosessen har vært uheldig.  Partiene sentralt må avklare og si tydelig hva de mener om forvaltningsreform og oppgavefordelingen mellom  stat, fylke og kommune, sier Støstad.

Han får støtte fra topp-tjenestemenn i kommunesektoren:

- Man er nødt til å bruke  en annen prosess  dersom man ønsker en ny runde om endring i  kommunestrukturen.  Til  nå har ressursbruken vært enorm.  Dette har vært veldig  dyrt for  kommunene, selv om min egen ikke er representativ,  sler rådmann Tor Arne Gangsø i Ullensaker. Gangsø leder det sentrale rådmannsutvalget for kommunereformen.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

- Perioden med lave renter er trolig langt fra over  

Utenlandsferien er blitt betydelig dyrere den siste uken

– Sterkere tro på at bolig er en magisk investering  

Han har bygd opp Elkjøp, XXL og Expert - nå satser han stort på småfisk: Torsk falt i fisk – tror på flaks med laks dnPlus  (DN+)

Olje- og energiminister Tord Lien vil ikke gripe inn mot Statoils makt og dominans: Holder seg unna Statoil dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.