Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Det vil variere fra by til, men prisutviklingen vil være sterkest i Oslo på grunn av etterspørsel og tilbud.

Hva er fordelene – og utfordringene - med delingsselskaper og delingsøkonomien generelt?

– Viktigste fordelen er at det blir langt flere publikumsvennlige tilbud, men det er også positivt at de utfordrer eksisterende bedrifter. Utforingen med delingsøkonomien er å lage et skattesystem som er rettferdig, og som ikke skiller mellom aktører som tilbyr samme tjeneste. Det er viktig at det ikke er skattefritak for teknologiselskaper som fører til skjev konkurranse.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Sol! Sol er over alt, og batterikapasiteten blir bedre og bedre.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Jeg tror de har ganske god tilgang til det i dag. Det er viktig at politiets adgang til overvåking utvikler seg i takt med trusselnivået. Det har vi til en viss grad klart å få til i Norge. 

Hva er skammelig for deg?

– Det må være folk som er "høy på pæra". Det å tro at man er finere enn andre og dermed behandle andre respektløst, det er skammelig.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Det synes jeg er meget positivt og jeg har benyttet meg av det i 20 år. Alle stedene jeg driver hytteliv har søndagsåpne butikker, så jeg har alltid handlet weekendvarer utenfor byen. Jeg synes synd på de som ikke har samme mulighet.

Handler du dagligvarer på nett?

– Nei, men jeg handler mang andre varer på nett. Dagligvarer handles fortsatt etter spontanmetoden på vei hjem fra jobb.

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?

– Jeg tror at seriøse europeiske land vil danne enda tetter bånd. At Norge knytte mer til Storbritannia, Tyskland og resten av Skandinavia. Når det er sagt tror jeg at USA også har et tungt og fungerende byråkrati som klarer å forhindre de verste skadevirkninger fra ekstreme politikere.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Jeg vil huske ham som skikkelig, intelligent, reflektert og velartikulert. En mann som inngir respekt. Han er en type du har lyst til å inviter med på hytta. Han minner meg om Jan P. Syse. Mange vil kanskje synes at det er rart, men han gjør det. Handler om skikkeligheten. På saksnivå vil jeg huske ham for å anerkjenne FNs klimapanel og klimasaken generelt. Og at han har gitt homofile adgang til å gifte seg og at han har ordnet et minstemål av sosial sikkerhet, da tenker jeg på helsereformen.

Bør Storbritannia ut av EU? Hva ville du stemt?

– Nei, jeg hadde definitiv stemt for å bli. De kommer til å klare seg uansett, men håper at de blir. Storbritannia er et viktig land og jeg vil at det skal ha en ledene rolle i Europa.

Når ble du sist rørt?

– Jeg satt i går og spilte av Churchills tale «finest hour», den ligger på facebook om dagen fordi det nylig var årsdag for talen.  Jeg fikk tårer i øynene når jeg hørte den. Talen er en påminnelse om hvorfor vi trenger Storbritannia i EU.

Er norsk økonomi i krise?

– Nei, men vi har store utforinger og vi har motbakke. For å unngå en krise må vi sette tæring etter næring og vi må innse at vi trenger flere bein å stå på enn olje. Vi må få gode rammebetingelser for andre næringer enn oljenæringen og det må alltid være mer lønnsomt å jobbe enn å ikke jobbe.

Hvilken artist  ville du latt underholde på din egen fest?

– CC Cowboys. De har så utrolig gode tekster som både er morsomme og kjærlige. 

Hva kunne du risikert å bli kriminell/sitte i fengsel for?        

– Kamp mot grov kvinnediskriminering. Jeg har nettopp sett filmen om suffragettene, det var en påminnelse om hvor viktig denne kampen er. Det er fortsatt religioner som gir færre rettigheter til kvinner, det er verdt å kjempe mot.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Min hytte er en alpinhytte og jeg tar bare med folk som liker å stå på ski. Jeg vet ikke om det er noen norske politikere som gjør det. Hvis jeg skal gjette, er kanskje kultur- og idrettsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland en kandidat. Hun er idretts- og opplevelses-minister og gift med en kar fra Hallingdal (og man kan vel ikke vokse opp i Ål uten å være alpinist?)

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Jeg har vært på høysete toppen i Pyreneene, og på tredje høyeste toppen i USA, Pikes Peak (4302 moh.), men jeg er først og fremst en person som går på norske fjelltopper. Den flotteste toppen er Slogen i Sunnmørsalpene. Det er 1600 meter rett, 1600 meter rett ned og så bade i fjorden etterpå. Turen er bare 3,2 kilometer så du kan selv regne ut oppstignings-graden.

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

- Så sent som mulig egentlig. Jeg ser ikke noen grunn til å slutte å jobbe i det hele tatt om man fortsatt er frisk og rask, men det kan hende at en 60 % stilling er nok etterhvert. Olav Thon ser ikke ut som han har vondt av å jobbe.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Nøyaktig samme som jeg tok, siviløkonom på Norges handelshøyskole i Bergen. Den er allsidig og kan brukes til alt. Men kunne jeg tatt en utdannelse til ville jeg blitt dinosaurforsker. Jeg har alltid vært utrolig interessert i dinosaurer.

Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– Jeg ser egentlig ikke på tv. Vi har blitt bortskjemte med å kunne være ubundet av tid og sted, så jeg ser heller på Netflix og HBO. Favoritten er Game of Thrones, og for øvrig Downton Abbey og alle engelske serier.

Hva er tittelen på selvbiografien din, (og hvem skriver den?)

– Tittelen er "Fjellgeita ingen kunne temme". En slags blanding Asbjørnsen og Moe og litt fjell-litteratur. Forfatteren må være en jeg har vært på tur med, men jeg har ikke vært på tur med så mange forfattere. Kanskje en venn eller et av barna mine.


Les også om:

Professor til foreldrene: Derfor må du få poden ut av huset

Mastergradene som gir jobb: De sikre mastergradene dnPlus

Frykter følelser vil ta britene ut av Brexit: Kristian Siem ga EU-råd til David Cameron

Hør siste episode fra Finansredaksjonen:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.