Statsråden viser ifølge VG til Utlendingsdirektoratet (UDI) som har vurdert sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

– Utlendingsdirektoratet har gjort en ny vurdering av situasjonen i Afghanistan. De konkluderer med at det i dag ikke er noen provinser i Afghanistan som er så utrygge at ingen kan sendes tilbake dit. Derfor vil mange få avslag på søknaden om asyl, sier Listhaug.

Ifølge stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er rapporter fra både FNs høykommissær for flyktninger og Amnesty klare på at forholdene i Afghanistan er blitt farligere.

– At flere sendes tilbake, skyldes ikke at det er blitt tryggere i Afghanistan enn det var før, tvert imot. Nå må flertallet våkne og forlange at Norges politikk må legge FNs og humanitære organisasjoners faktabeskrivelser til grunn for sikkerhetsvurderinger for internretur, sier hun til NTB.

Viser til UDI

Ifølge Listhaug kommer ingen som anerkjennes som flyktning, til å bli sendt tilbake til Afghanistan.

– Personer som ikke har behov for beskyttelse, og som heller ikke får opphold på annet grunnlag, vil derimot bli sendt tilbake. Det er UDI som vurderer dette. De vurderer også om søkeren vil være trygg i andre deler av Afghanistan enn akkurat det stedet vedkommende kommer fra. I så fall forventes det at søkeren reiser tilbake til et slikt område, sier hun.

Listhaug viser til at UDIs vurdering av forholdene i Afghanistan tilsier at langt færre enn tidligere har behov for beskyttelse.

– De fem første månedene i år har UDI avslått nærmere 75 prosent av alle realitetsbehandlede asylsøknader fra Afghanistan. Dette er et klart signal om at mange afghanere ikke vil få opphold i Norge, sier Listhaug.

Mindreårige

Ifølge Karin Andersen blir også flere enslig mindreårige sendt tilbake.

– Det skjer på tross av at fagrapportene slår fast at risikoen for at barna blir tvangsrekruttert til Taliban og andre krigsherrer, er stor. Å sende mennesker uten nettverk til internflukt i et land der de må underkaste seg en krigsherre, er svært farlig, mener hun.

I fjor kom det mange afghanere inn i landet via Storskog i Finnmark. I år er antallet kraftig redusert.

– Men det er fortsatt slik at afghanere er en av de største gruppene som kommer til Norge, sier Listhaug.

Hun viser til at innstrammingene har hatt en klar virkning.

– I fjor fikk 20 prosent av afghanerne avslag. Hittil i år er det 75 prosent som har fått avslag blant annet fordi sikkerhetssituasjonen er vurdert annerledes, sier innvandringsministeren.

I fjor kom det 31.145 asylsøkere til Norge, hvorav 6.987 var fra Afghanistan. Ved utgangen av mai hadde det kommet 1.407 asylsøkere til Norge, av dem er 212 fra Afghanistan. (©NTB)

 

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni  

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.