Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– I storbyene rett til værs. Men Miljørpartiet De Grønne (MDG) skal gjøre sitt beste for å bygge billige boliger og gjøre det mindre interessant å bruke boliger som spareobjekt.

Hva kunne du risikert å bli kriminell eller sitte i fengsel for?
– Jeg har faktisk sittet i fengsel, under kampen for å stanse unødig utbygging av Altavassdraget. Så lenge jeg er valgt på Stortinget kommer jeg ikke til å begå kriminelle handlinger, men sivil ulydighet for den typen vern av verdier kan jeg godt tenkes å begå igjen. Men det er stor forskjell på kriminalitet og sivil ulydighet, altså.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?
– Nei, det er en grunnleggende forutsetning for både livskvalitet og personlig frihet at vi alle har et trygt, privat rom der vi kan tenke og gjøre det vi selv vil. Så må vi selvsagt jobbe for at politiet kan følge med på arenaer der ulovligheter planlegges, men det kan ikke løses ved en generell utradering av det private rom.

Hva er skammelig for deg?
– Å ikke erkjenne det store tilleggsansvaret vi nordmenn har fordi vi er solsystemets heldigste. Vi skal stille oss selv konstruktive krav om å bruke mulighetene våre til å gjøre livet bra for dem som kommer etter oss.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?
– Det er et elendig påfunn fra en bitte liten del av handelsstanden, nærmere bestemt de store kjedene og varehusene. Jeg er ikke enig med Gud så mye, men jeg er enig med ham i at det er en god idé å holde søndagen som en hviledag.

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?
– Om han gjør bare noen få av tingene han har truet med i nominasjonsvalgkampen kan det utløse internasjonale konflikter med uoverskuelige konsekvenser. Og for jordens miljø er mannen en like stor trussel som alle kullkraftverk tilsammen.

Hva vil bli konsekvensene av britenes EU-nei?
– Jeg er skremt av hvordan sterkt høyreorienterte krefter prøver å lure folk til å tro at det er noen andre der ute som er skyld i at sosiale goder kuttes og at arbeidsledigheten ikke forsvinner. Grunnlaget for brexit er en generell politisk tåkelegging, en tendens alle europeiske land må jobbe mot.

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?
– Siden Fela Kuti er død inviterer jeg Ry Cooder.

Er norsk økonomi i krise?
– Norsk økonomi er i kjempeslag sammenlignet med alle andre. Fastlandsøkonomien vokser, og viser allerede hvor bra det er at oljeøkonomiens klamme hånd begynner å glippe taket.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?
– Som en dypt anstendig fyr med veldig aktverdige motiver, men som hadde historisk uflaks med timingen for sine politiske reformplaner. Han arvet en økonomisk katastrofe av Bush, og det ble umulig å gjennomføre politikk som bare tiår tidligere hadde latt seg gjennomføre i en mer ansvarlig kongress.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?
– Jeg har stor respekt for de aller fleste norske politikere, faktisk. Og jeg syns de aller fleste jeg møter er både spennende og hyggelige nok til å ta en hyttetur med.

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?
– Jeg har vært nesten øverst på den høyeste toppen i Rwensorifjellene mellom Uganda og Kongo, som er Afrikas heftigste fjellområde.

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?
– Det er en familiehemmelighet.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?
– Da ville jeg valgt historie, arkeologi eller lignende. Problemet er at jeg fort syns det blir litt støvete, det var derfor jeg ikke tok det. Jeg er biolog og har litt statsvitenskap og internasjonal politikk.

Hvilken TV-serie er du hektet på? Og hvorfor?
– Ingen, fordi jeg ikke har tid. Jeg leser heller en god bok.

Hva er tittelen på biografien din, og hvem skriver den?
– «Boken du skal få slippe å lese», men den kommer ikke til å bli skrevet.

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper (som Uber og Airbnb) og delingsøkonomien generelt?
– Den gir muligheter for en langt bedre utnyttelse av ressurser, med flere brukere av samme bil og bolig. Den kan åpne for nye arbeidsplasser, men også utfordre gode reguleringer og åpne for dumping og unnaluring. Jeg ser likevel ingen grunn til at ikke et godt samarbeid mellom næringene selv, fagbevegelsen og politikerne skal kunne håndtere det.

Når ble du sist rørt?
– Jeg blir rørt i et kjør, og oftere jo eldre jeg blir. Sist da kona mi viste meg en snapchat-video av barnebarnet Trym, som nå praktisk talt klarer å krabbe.

Handler du dagligvarer på nett?
– Nei. Det er stappfullt av butikker hvor jeg enn snur meg, og der får jeg den gulosten og de brødene jeg trenger.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på?
– Sola! Den er en uendelig energikilde som vi allerede kan utnytte, dersom vi legger til rette for det politisk. Men enda viktigere er menneskelig skaperkraft.

 

Les også:

Cyberkriminelle herjer banker dnPlus

Drømmer om et nytt Skagen

– Vi så ikke at nedturen ble så bratt dnPlus

 

Anbefalt av DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast:

 

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.