– Når ble du sist rørt?

– Jeg er lettrørt. Fra de siste par dager kan jeg nevne både minn sønns siste dag i småbarnsavdelingen i barnehagen og vakre øyeblikk under fotball-EM som gode grunner til å felle en tåre.

– Hva er skammelig for deg?

– Å si noe som sårer andre unødvendig.

– Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Donald Trump blir president i USA?

– Jeg håper for all del at USA velger Hillary. Jeg frykter Trump, men tror det såkalte «checks and balances»-systemet vil slå inn. Både embedsverk og kongressen i USA fungerer som modererende krefter.

– Hva vil du huske Barack Obama aller best for?

– Jeg vil huske ham mest for døgnet før 1. mai 2011, da holdt han den sedvanlige talen på «White House Correspondents Dinner» og slo om seg med politiske vitser. Dette var kun timer før aksjonen som førte til Osama bin Ladens død, og Barack Obama må ha visst da han talte at en forfeilet aksjon kunne ødelegge hele hans presidentskap. Det tyder på karakterstyrke.

– Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Jeg har alltid likt Torbjørn Røe Isaksen (H) som person. Jeg synes han er saklig og ideologisk orientert. Med en flaske hvitvin, bør det borge for en god diskusjon.

– Er norsk økonomi i krise?

– Det klare budskapet fra bedriftsledere og fagforeninger på Vestlandet er at deler av norsk økonomi er i krise. Vi bør glede oss over at andre deler av økonomien går godt, men det bør ikke hindre aktiv politikk for å få flere i arbeid.

– Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Jeg holder meg lokalt og velger bandet Fagernes Yacht Club. Det er et coverband fra Bergen med musikere fra andre band, som spiller amerikansk velprodusert pop og rock fra 70-80-tallet – blant annet låter av Hall and Oates, Toto og Steely Dan. Fabelaktig!

– Hva er tittelen på biografien om deg?

– Jeg betviler at en biografi om meg blir et prioritert prosjekt fra hverken meg eller andre. Men om det er lov å drømme, så kanskje «Slik fikk vi Bergen til å bli hovedstad igjen», hehe.

– Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Den generelle trenden er økende priser. Det er større etterspørsel enn tilbud. I byene må vi få ned saksbehandlingstiden og ha tydeligere arealplaner slik at vi kan få til mye boligbygging.

– Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper som Uber og Airbnb, og delingsøkonomien generelt?

– I Norge har vi et godt fungerende arbeidsmarked. Delingsselskaper har fordeler fordi transaksjonskostnadene holdes lave, men de må tilpasses norsk arbeidsliv og skatteregler.

– Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Vannkraften er uslåelig. Den er i praksis den eneste ressursen som er både stabil og ren. Kjernekraft er stabil, men forbundet med risiko. Andre ressurser er enten bare ren eller bare stabil.

– Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Graden av overvåkning er et krevende kompromiss mellom personvern og statens beskyttelse av sine borgere. Hvor balansepunktet ligger, må være gjenstand for en løpende offentlig debatt. Men jeg er skeptisk til hele tiden å øke overvåkningen.

– Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Jeg synes søndagen skal være en annerledesdag. Brustadbuer og bensinstasjoner fungerer når det trengs.

– Handler du dagligvarer på nett?

– Nei. Jeg handler mye på min lokale Spar-butikk på Skjold i Fana.

– Bør Storbritannia ut av EU?

– Nei. Når utfordringene går på kryss og tvers av landegrenser, krever det overnasjonalt samarbeid. Selv om det har vært rasistisk grums i den britiske valgkampen, er folkets dom også et resultat av økende forskjeller på grunn av en forfeilet innenrikspolitikk som ikke EU har ansvaret for. Barnefattigdommen i Storbritannia er høy, og det sosiale sikkerhetsnettet er i stor grad revet opp de siste årene.

– Hva kunne du risikert å bli kriminell/sitte i fengsel for?

– Jeg er en lovlydig person, så det måtte i så fall vært for å avsløre justismord eller urett mot en uskyldig person. Men terskelen er høy.

– Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Ikke noe spesielt høyt. Mittelallalin i de sveitsiske alper på om lag 3500 meter. Du når den med verdens høyest beliggende kabelbane fra Saas-Fee.

– Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Så lenge det er givende å arbeide, kunne jeg tenkt meg å holde på til jeg er minst 70 år.

– Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Antagelig det samme som jeg studerte på 90-tallet, som var økonomi og samfunnsvitenskap. Det har gitt meg en redskapskasse som jeg fortsatt har stor nytte av.

– Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– Jeg liker britisk humor og britisk krim. Så det blir ofte gjensyn med Ricky Gervais i The Office og Extras til Benedict Cumberbatch og Martin Freeman i den moderne utgaven av Sherlock Holmes.

 

Les også:

Tapsanslagene fra DNB-ledelsen var et eventyr dnPlus

Risikoen øker for DNB - aksjen faller over syv prosent

Slik blir morgendagens «reiseklasse»

Krangler om festtelt på kokepunktet

 

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:

 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.