Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– Den siste jeg så, var «Indiske Somre». Det er en britisk serie fra India på 1930-tallet med engelskmennene. Mannen min og jeg har også sett nesten 40 episoder av «Broen» på rappen. Vi venter til alt har gått og så streamer vi.

Når ble du sist rørt?

– Det var da jeg håndterte en vanskelig sak for Telenor i mediene, og barna mine spurte om det gikk bra med meg. Det synes jeg var nydelig.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Torill Eidsheim som er saksordfører for digital agenda på Stortinget. Den damen har en tøff jobb som midt oppi statsbudsjett, transportplaner og alt annet skal få kollegene sine på Stortinget til å være opptatt av bredbåndsutbygging og digitalisering av Norge.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Det er kunnskap. Uten kloke hoder kommer vi ingen vei. Norge har levd godt av det de siste tiårene ved å bli flinke innenfor oljeøkonomien. Nå er det kloke hoder på ikt som kan dra dette videre. Vi har studier som viser at 50 prosent av veksten i andre bransjer skyldes bruk av ikt.

Hva kunne du risikert å sitte i fengsel for?

– Det er vanskelig å tenke på at jeg skulle sittet i fengsel. Men hvis jeg skulle kjempet for noe, og vært villig til å gå i fengsel, så måtte det vært for at kvinner i andre land skal få de samme mulighetene og friheten som vi har i Norge.

Hvis du kunne velge pensjons­alder, når ville du lagt inn årene?

– Jeg er alt for aktiv, og tror ikke jeg kommer til å klare det. Jeg må ha noe å drive med. Men det er to ting som må være til stede for at jeg skal jobbe: at helsen holder og at jeg er attraktiv på jobbmarkedet.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Jeg er jo sivilingeniør innenfor telematikk. Jeg er innmari fornøyd med det valget, og ville valgt akkurat det samme igjen, selv om den nok er litt annerledes i dag. Data scientist ble kåret til det mest sexy yrket av Harvard Business Review tilbake i 2012, og jeg kunne ikke vært mer enig.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Norge er ett av de mest digitaliserte landene i verden og nordmenn er verdensledende på internett. Det er klart at politiet og PST må ha verktøy som er tilpasset denne utviklingen. Det kan ikke være sånn at kriminelle som utnytter muligheter i cyberdomenet, har bedre muligheter og verktøy enn det PST og politiet har.

Hva er skammelig for deg?

– Å ha sett hvordan hele Europa har håndtert flyktningkrisen.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Jeg synes ikke vi behøver det når vi uansett kan handle i kiosker og «Brustadbuer» på søndager om vi trenger noe. Jeg synes de som jobber i butikk har behov for en fridag.

Handler du dagligvarer på nett?

– Jeg handler veldig mye annet, men ikke dagligvarer. Jeg synes fremdeles det er litt tungvint, og for mye emballasje. Når det blir enda enklere, så kommer jeg til å gjøre det.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Han har revolusjonert måten å drive politisk kampanje på. Han er den første og største politikeren som i stor skala har tatt i bruk kraften som ligger i sosiale medier. Amerikanerne har jo drevet mye med dørbanking tidligere, men Obama har turt å gjøre dette på en ny måte og har lykkes godt med det.

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?

– Hadde du fortalt meg at det var en reell mulighet for at Trump ble president for et år siden, hadde jeg ikke trodd deg. Det som er interessant, er at det er mange frustrerte amerikanere som har mistet troen på det politiske systemet, og Trumps uortodokse stil appellerer til mange. Jeg er usikker på hva som skjer hvis han blir president. Blir han mykere i kanten og tar de riktige beslutninger eller vil vi se et helt annet USA fremover?

Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Det har vært en enorm økning i det siste. Jeg tror det fortsatt vil være økning i byene, men det er helt avhengig av utviklingen i oljeprisen fremover. Til nå har den rammet Stavanger og Vestlandet, men hvis det fortsetter å spre seg, så kan det komme en demper på boligprisene.

Hva er konsekvensene av britenes beslutning om å forlate EU?

– Jeg var i Brussel forrige uke, og møter både frustrasjon hos EU-landene og britene. Det har skapt så mye usikkerhet, og ingen virker å være veldig fornøyde. Storbritannia mangler politisk lederskap til å håndtere et nei, og det sprer enda mer usikkerhet. Jeg syns ikke Europa trengte dette nå.

Er norsk økonomi i krise?

– Oljeøkonomien gir mindre enn den har gitt før, og Norge trenger en omstilling. Vi må tenke på hva som blir det viktigste vi skal drive med fremover, og jeg mener at kunnskap om ikt er utrolig viktig i alle bransjer.

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Jeg må velge to. James Blunt og Elton John. De to hadde vært fantastiske sammen. De synger og spiller så nydelig.

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Jeg har jo vært på Galdhøpiggen, Fanarokken og Besseggen, men jeg foretrekker å være ved sjøen om sommeren.

Hva er tittelen på selvbiografien din, og hvem skriver den?

– Tittelen skal vi vente med, men jeg ville spurt Lilla Sølhusvik fra NRK. Hun er en veldig dyktig dame, og har skrevet selvbiografien til Kristin Halvorsen. Har du lest den? Den er veldig god og ærlig.

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper (som Uber og Airbnb) og delingsøkonomien generelt?

– Jeg synes de er fantastisk innovative. De klarer å utkonkurrere etablerte selskaper som har eksistert i tiår ved hjelp av apper. Etablerte selskaper må bli mye flinkere til å lære av de selskapene som klarer å utnytte informasjonsteknologien. Men de nye selskapene som Airbnb og Uber må også operere under samme regler som de gamle. Man kan ikke regulere en bransje og la den andre slippe unna. Det blir helt feil.

 

Les også om:

Kuppforsøket i Tyrkia: – Hvorfor drepte soldatene onkel?

På denne festivalen i Lofoten er narkotika mer vanlig enn alkohol (Magasinet)

Dette avgjør om du er en flink student eller ikke  (DN+)

– Tilbudet vårt er en kontrast til de dyre hyttene (D2)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.