Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Anita Krohn Traaseth er admini­strerende direktør i Innovasjon Norge. På sin egen femtiårsdag vil hun at Kåre Conradi med storband skal spille Frank Sinatra-låter. Foto: Gorm K. Gaare
Anita Krohn Traaseth er admini­strerende direktør i Innovasjon Norge. På sin egen femtiårsdag vil hun at Kåre Conradi med storband skal spille Frank Sinatra-låter. Foto: Gorm K. Gaare les mer

Sommerkjappe

«Grisehistorier fra omstilling i praksis»

Anita Krohn Traaseth har planene for oppfølgeren til «Godt nok for de svina» klar. Hun må bare leve litt først.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Profil

Navn: Anita Krohn Traaseth

Alder: 44

Stilling: Sjef for Innovasjon Norge

Vis mer
Hva er tittelen på biografien din og hvem skriver den?

– Jeg har jo allerede skrevet en om de første 40 årene av livet. Den het «Godt nok for de svina». Bok nummer to kommer nok til å hete «Grisehistorier fra omstilling i praksis». Jeg har en trilogi under planlegging! Jeg må bare leve mer først og få litt mer erfaring. Har jeg den ferdig når jeg er 80 år, så er jeg superfornøyd.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Helt klart statsvitenskap. Jeg kom inn på statsvitenskap som ung. Da gikk jeg til min far og sa at jeg hadde kommet inn på Universitetet i Bergen. Statsvitenskap, spurte han, hva kan du bli da? Det visste jeg ikke, så da takket jeg nei til studiet og reiste til Florida med venninner isteden. I etterkant så er det klart at jeg hadde hatt stor glede av det faget, når jeg vet hva statsvitere kan bli.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Du, jeg har ikke hytte, så det må bli på kjøkkenbenken. Jeg har hatt politikere der før. Jeg ville nok invitert Geir Pollestad. Vi har årlige møter med næringskomiteen, som Pollestad leder, og han holder virkelig morsomme taler. Jeg er sikker på at jeg kan ha en god diskusjon med ham om næringslivet.

Er norsk økonomi i krise?

– Nei. Norsk økonomi er i omstilling, ikke i krise. Det er helt klart at vi må diversifisere eksportøkonomien vår. Vi må få ned utgiftene i offentlig sektor, og vi må omstille næringslivet vårt. Det arbeidet mener jeg, som innovasjonsdirektør, at er godt i gang.

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Den festen har jeg allerede sett for meg! Det må bli femtiårsdagen min. Da håper jeg at Kåre Conradi og et storband kan spille gamle låter av Frank Sinatra. Åpningslåten skal være «That’s life».

Hva er skammelig for deg?

– Det må være uredelighet. I all sin form.

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper som Uber og Airbnb og delingsøkonomien generelt?

– De distribuerer makt og fører til radikale endringer for etablerte forretningsmodeller. Det kan skape helt nye jobber og gjøre det mulig for folk som står utenfor arbeidslivet, å komme delvis inn i arbeidslivet igjen. En utfordring er at mange, og kanskje sentrale, beslutningstagere ikke helt forstår hva delingsøkonomien er, og derfor jobber imot den. De kan risikere å stoppe og å utsette en positiv endring. Heldigvis har vi en klok skattedirektør her i landet som ser på løsninger istedenfor å stoppe utviklingen. Han er nysgjerrig.

Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Generelt i Norge tror jeg at vi vil se vekst, men det vil variere fra sted til sted. I sentrale steder som i Oslo tror jeg prisene vil vokse mer enn for eksempel på Sør- og Vestlandet.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Jeg har tro på alle åtte, men om jeg må plukke ut bare én, så må det være bioenergi. Det er veldig sterkt knyttet til det vi kaller for sirkulærøkonomien, hvor vi for eksempel kan bruke avfall på nye måter. Her kan alt fra søppelfyllinger, husdyrgjødsel og avfall fra treindustrien gjøres om til energi. Så bioenergi tror jeg har stort potensial. Også har jeg selvfølgelig stor tro på vann, sol og vind da, selvfølgelig.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Jeg kjenner ikke til detaljene om hvordan regelverket er i dag, men jeg mener at de bør få nødvendig tilgang. Regelverket bør også være i tråd med kompleksiteten av den digitale utviklingen vi ser. Jeg stoler på at de har den tilgangen de trenger.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Dette har jeg et litt ambivalent forhold til. Som student i USA for mange år siden ønsket jeg meg søndagsåpne butikker, men etter at jeg kom tilbake til Norge har jeg ikke vært like overbevist lenger. Jeg vet ikke om vi trenger muligheten til å forbruke mer og mer, og å handle også på søndager. Jeg tror uansett at det kun er et spørsmål om tid før søndagsåpne butikker kommer til Norge også. Det er ikke noen stor fanesak for meg, men jeg har vært både for og imot. Det er nok en utvikling vi må forholde oss til.

Handler du dagligvarer på nett?

– Av og til. Jeg synes at opplevelsen er god. Jeg handler litt på Kolonial.no og synes det er en god løsning. Jeg handler som regel mest i butikkene fortsatt, men basisvarer synes jeg det er fint å handle på nett.

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?

– Det er for tidlig å si, men jeg og mannen min skal faktisk over i november for å følge valget. Det blir historisk uansett hva utfallet blir. Det hadde vært spennende om Clinton vant.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Først vil jeg huske ham for å være den første afroamerikanske presidenten i USA. Så vil jeg huske ham for helse, for miljø og for homofiles rettigheter. Kanskje vil jeg også huske ham for grepene han gjorde i 2009, da han gikk inn og reddet bankene. Det var omstridt tilbake i 2009.

Hva er konsekvensene av britenes beslutning?

– Jeg er opptatt av et sterkt Europa. Spesielt nå som vi er i industri 4.0, så skulle jeg ønske at man ikke hadde meldt seg ut. For EU blir bare viktigere og viktigere. På den andre siden så er det kanskje dette som må til – en skikkelig «wake up call» både for Storbritannia og EU? Begge kommer til å klare seg, men jeg er litt bekymret, for jeg er opptatt av et sterkt Europa nå.

Når ble du sist rørt?

– Det må være denne helgen, da jeg leste en liten artikkel om grunnlegger av Retretten, Rita Nilsen. Hun bistår rusavhengige. Jeg ble spesielt rørt av én setning. Hun sa at hun hadde ett håp som ung, og det var å klare å drikke seg ihjel.

Hva kunne du risikert å bli kriminell/sitte i fengsel for?

– Heldigvis har jeg aldri vært i en situasjon hvor jeg må reflektere over det, men om det skulle være noe ... da måtte det ha vært i forbindelse med å beskytte barna mine. Det er ikke så mye annet det kan være.

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Du, jeg er ikke så bevandret på fjelltopper ennå. Så jeg aner ikke.

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Jeg håper det blir så sent som mulig. Så lenge jeg har helsen i behold, vil jeg jobbe – om ikke i full stilling, så i alle fall i redusert stilling. Jeg har en far som er pensjonert på 70 år, og han kunne fint jobbet lenger om han fikk lov.

Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– Nå snakker du med en ekte serieentusiast! Jeg tror jeg har sett det meste. Jeg synes HBO ligger hakket over Netflix. Akkurat nå venter jeg på andre episode av «The Night Of». Den synes jeg er superspennende. De har bare laget én episode så langt, og jeg tror den neste episoden kommer til uken. Og så har jeg selvfølgelig sett sesong to av «Marco Polo». Der har vi to norske produsenter, Joakim Rønning og Espen Sandberg. Jeg venter også på sesong to av «Billions».

 

Politikk og samfunn Politikk Anita Krohn Traaseth Sommerkjappe
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.