Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper og delingsøkonomien generelt?

– Delingsøkonomien er grunnleggende bra, fordi det bruker ressursene bedre i et samfunn og viser hvordan vi kan ha økonomisk vekst uten å forurense mer. De som mener vi må velge mellom økonomisk vekst og miljø, tar feil. Vi må finne en måte å skattlegge det på, men slikt har politikere funnet løsninger på i 4000 år, så det klarer vi sikkert igjen.

 

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Det som fascinerer meg mest er jorden og matproduksjonen. At vi kan produsere både smartere og bedre, og at vi klarer å fordele ressurser på planeten på en god måte. Så jeg svarer matjorden, jeg.

 

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Jeg syns noen av dem er viktige for å ha en levende by, mens andre gjør at alle dager blir like. Derfor ville jeg at alle kommuner skulle få velge åpningstider selv, slik som de gjør med skjenking. Men det fikk jeg mildt sagt ikke gjennomslag for.

 

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Nei. De har gode metoder i dag, og vi vet at det fungerer godt. Dessuten vet vi at det vi skal forsvare oss mot nå ikke bare krever politimetoder, det krever mange andre tiltak også. Integreringspolitikk er for eksempel et like godt virkemiddel som politiovervåkning.

 

Hva er skammelig for deg?

– Når man reiser på utenlandstur til en fin liten by, der det står en fyr og skråler i fylla på torget, og så merker man at han er norsk. Da skammer jeg meg.

 

Er norsk økonomi i krise?

– Nei. Nå har jeg reist i mange europeiske land og sett hvilke utfordringer de står i, så det er ganske arrogant å si at vi er viktigst. Men vi har fått noen virkelige varsko og vekkere knyttet til oljeprisen, som er kjempeviktig å ta på alvor. Hvis ikke kommer vi til å få store problemer fremover når vi skal gjennomføre de klimamålene vi har satt oss.

 

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Jeg syns de aller fleste er trivelige, jeg! Hadde jeg hatt en hytte, hadde jeg tatt med nesten alle sammen.

 

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Donald Trump blir president i USA?

– Nå har jo USA et politisk system som gjør at man kan stenge inn presidenten ganske mye, slik som man har gjort med Obama. Men det kan likevel få store konsekvenser, som da Bush var president. Det han satte i gang i Midtøsten gjorde at mange hundre tusener av mennesker døde på grunn av feilslåtte valg i Det hvite hus.

 

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Det er vel det glasstaket for svarte som han brøt. Og talene hans, som har vært fantastiske, i tillegg til evnen til å fortelle historier. Han har jo blitt stengt inne av Kongressen for mange av de politiske initiativene vi skulle ønske at han hadde gjort, så det politiske testamentet er ikke like stort som vi ønsket da jeg var på konventet hans sist.

 

Hva kunne du risikert å bli kriminell/sitte i fengsel for?

– Miljøet. Jeg blir kjempeprovosert av folk som skal fylle gift i norske fjorder i 2016, og skjønner dem som bruker flytedrakt for å protestere. Så håper jeg at jeg ikke blir så maktesløs som politiker at jeg må ty til det.

 

Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Det har vi masse gode fagfolk til å mene noe om, som er mye bedre på å uttale seg enn det jeg er. Så det tør jeg ikke spå så mye i.

 

Når ble du sist rørt?

– Jeg blir rørt så lett! I bilen fra sommerleiren til Unge Venstre for noen dager siden, så vi en valgkampvideo av Obama som heter «Fired up», og glasstak-videoen til Hillary. Sånt blir jeg rørt av.

 

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Da ville jeg hatt Katzenjammer, det hadde blitt «hæla i taket» og akkurat den stemningen man ønsker seg.

 

Handler du dagligvarer på nett?

– Nei, for jeg er aldri hjemme nok til at de kan komme og levere dem. Dessuten syns jeg det er morsomt å handle, det er mange kvinnegener som kommer frem i meg da.

 

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Jeg er ikke et toppmenneske, så det er jeg ikke så veldig opptatt av, men jeg har vært på fine fotturer i Jotunheimen og sånn. Det var skodde da vi skulle opp på Galdhøpiggen, så det gadd vi ikke. Da jeg var oppe i Rocky Mountains, i Snowy Range, ble jeg så høydesyk at jeg spydde.

 

Hva blir konsekvensene av britenes EU-nei?

– Det tror jeg ingen vet. De som argumenterte for å melde seg ut vet det heller ikke, og det er det skumle. Men fordi mye av fokuset til EU blir Storbritannia fremover, kommer Norge til å bli mindre viktig i Europa, vi kommer til å få mindre gjennomslagskraft, og EØS blir helt uviktig i nær fremtid.

 

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Jeg tror jeg tilhører en generasjon som bare må jobbe til vi stuper, så jeg har alltid tenkt at jeg ikke vet om pensjonsalder angår meg. Jeg blir vel kanskje sliten en gang, men antar at jeg må ta det som det kommer.

 

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Da skulle jeg studert mer i utlandet, det er jeg lei meg for at jeg ikke fikk gjort. Jeg kunne tenke meg å fordype meg mer i historie, for der har jeg bare grunnfag. Og så er jo religionshistorie viktig i dag, det hadde det vært spennende å lære enda mer om.

 

Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– Jeg suger til meg alt av britisk krim, men også «CSI» og «Criminal Minds». Men om jeg er hekta på noe akkurat nå? Nei ... Skam kanskje. Jeg ser mye tv, jeg bor jo alene.

 

Hva er tittelen på biografien din, og hvem skriver den?

– Jeg har alltid sagt at jeg ikke skal skrive noen bok, og holder meg til det. Så lenge ingen skriver noe skikkelig urettferdig om meg, skal jeg klare å holde kjeft!

 

Les også:

Valgets kvaler
Fusker svenskene?
Granskningen er i gang
Har solgt fantasy for en halv miliard(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.