Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Alt tyder på at de dessverre blir høyere priser også de nærmeste årene. Det er bekymringsfullt for ungdommer som skal etablere seg for første gang. Jeg har tre ungdommer selv, og den yngste har nettopp kjøpt seg bolig i Oslo. Jeg ser hvor vanskelig og krevende det er. Det er bekymringsfullt, jeg mener at det vi bør gjøre er å få fortgang i boligbyggingen.

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper og delingsøkonomien generelt?

– Fordelene er at vi i større grad kan dele på materielle verdier, hus, hytter og biler og at ikke alle trenger å eie alle ting. Det er forbruksmessig og miljømessig klokt. Ulempene handler om skattemessige forhold og rettigheter for arbeidstagere. Det er noen utfordringer, men det å kunne dele på materielle verdier er en absolutt fordel.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Jeg pleier alltid å si at den viktigste ressursen vi har i et samfunn er menneskene med kreativitet og kapasitet.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Man må veie et samfunns behov for frihet og integritet opp mot behovet for økt trygghet. Her tror jeg man må ha kontinuerlige diskusjoner fremover på hvor langt vi skal gå for å sikre vår alles trygghet uten å gå på bekostning av den friheten som hver enkelt av oss ønsker å ha. Politiet må ha muligheter til å overvåke, men det må være med begrunnet mistanke.

Hva er skammelig for deg?

– Det jeg synes er skammelig i vårt samfunn i dag er håndteringen av flyktninger i Europa. Jeg føler at dette er flaut og skammelig, og jeg vet ikke hva jeg skal si til mine barnebarn når de blir litt større om hvorfor vi ikke gjorde mer.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Jeg mener det er unødvendig. Jeg har jobbet veldig mye med barn og oppvekst gjennom 35 år, og jeg tror det er klokt i et samfunn å ha en dag hvor de fleste har fri og man kan være litt sammen. Med utvidede åpningstider man har generelt i uken har alle store muligheter til å gjøre sine innkjøp de seks andre dagene i uken.

Handler du dagligvarer på nett?

– Nei, det har jeg ikke begynt med. Men særlig datteren min har begynt med dette og er veldig fornøyd. Jeg lever i en enkel husholdning, mannen min og jeg. Hvis jeg fortsatt hadde vært i storfamilie hadde jeg kanskje begynt med det.

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Trump blir president i USA?

– Det er ikke enkelt å svare på, men jeg er bekymret for hva det vil bety ut ifra retorikken og det han står for.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– At han er den første fargede presidenten og at han i hvert fall prøvde å innføre bedre helselovgivning og bedre sikkerhetsnett for folk, uten at han har lykkes så godt som ambisjonene han hadde. Og så vil jeg nok huske ham for at han ikke greide å legge ned Guantánamo. Det lovet han å gjøre, men det har han ikke greid.

Hva vil bli konsekvensene av britenes EU-nei?

– Jeg håper at det i alle fall vil føre til en bredere diskusjon knyttet til det Europeiske samarbeidet. Og så håper jeg at det kan føre til en demokratisering og samarbeid på andre områder enn bare økonomi, slik som menneskerettigheter og humanisme.

Når ble du sist rørt?

– Da jeg var med på minnemarkeringen til 22. juli. Da jeg sto i regjeringskvartalet og alle navnene ble lest opp så blir jeg hver gang, jeg har vært med på dette flere ganger, tatt av hvor mange det var. Når de leser opp navnene og man får en følelse av at det aldri tar slutt. Da rant tårene.

Er norsk økonomi i krise?

– Nei, jeg opplever ikke at det er en alvorlig krise i norsk økonomi. Men vi må ha et kontinuerlig fokus på omstilling til grønnere og mer miljøvennlig produksjon særlig opp mot oljesektoren. De som jobber der opplever nok at det er krise i sin sektor, og det har jeg respekt for. Her må man bruke tid og ressurser knyttet til omstilling for å holde sysselsettingen oppe. Jeg tror vi har mye å vinne på alternative energiproduserende virksomheter og det er mye spennende vi kan gjøre med kystlinjen vår.

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Kari Svendsen. Med banjoen kunne hun sunget mange av de Oslo-sangene og visene som hun er så dyktig på. Det tror jeg ville skapt god stemning på min fest.

Hva kunne du risikert å bli kriminell/sitte i fengsel for?

– Jeg er opptatt av å gjøre hva jeg kan i alle sammenhenger for å hindre vold og overgrep mot barn. Der er jeg ganske rå, og tror jeg kunne utsatt meg for store plager for å hindre dette.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Solveig Horne (Frp). Da ville jeg brukt tiden på å snakke med henne om hvordan vi kunne ta imot barn som kommer til Norge som flyktninger på en mye mer barnevennlig og human måte. Hun har ansvaret for at vi gjennomfører barnekonvensjonen og det som er barnets beste i enhver situasjon. Da ville jeg brukt god tid på å fortelle mine erfaringer fra å ha reist rundt i Norge og snakket med barn på asylmottak og arbeidet jeg har hatt i Europa gjennom Røde Kors opp mot flyktningbarn. Jeg tror vi hadde trengt en weekend.

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– En av Sunnmørsalpene som jeg ikke husker navnet på. Det var kjempeskummelt å gå ned. De er litt spisse og veldig høye. Jeg er stolt av å ha vært der, men det var veldig skummelt.

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Vi er heldige og lever lengre enn før, og jeg er opptatt av at man i større grad skal kunne ha muligheten til å være lengre i arbeid enn det som er vanlig. Jeg fylte 65 i år og har ingen planer om å pensjonere meg. Jeg håper å kunne være aktiv i mange år fremover.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Jeg er sosiolog, men jeg ville kanskje tatt mer statsvitenskap og språk. Ellers har jeg hatt stor nytte av den utdannelsen jeg har vært så heldig å få. Jeg kommer fra en familie som ikke hadde høyere utdannelse og er vokst opp i den tiden der arbeiderklassens barn fikk mulighet til utdannelse, og er veldig takknemlig for det.

Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– House of Cards. Den er veldig spennende, kanskje fordi jeg selv er i politikken. Det er karikert, men jeg synes det er gode skuespillere og spennende.

Hva er tittelen på biografien om deg, (og hvem skriver den?)

– Jeg tror ikke det blir en biografi om meg. Mitt fokus nå er ikke på en biografi, men på byens innbyggere. Å være en ordfører for hele byen er det jeg bruker kreftene mine på.

 

Les også:

Kvinner er ikke så underrepresentrer i lederstillinger som det kan se ut til: Politi, kvinner og ledelse

Livet etter sluttpakken: Sluttpakker for to milliarder

Sammenligner forbrukslån med lånene som skapte finanskrisen: – Minner om "subprime"(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.