Miljøpartiet De Grønnes stortingspolitiker og talsperson har sett seg grundig lei på at de to største partiene i Norge «bytter på å kritisere hverandre for det samme» i opposisjon og posisjon.

Ap er nå sterkt kritisk til prosessen rundt næringsminister Monica Mælands (H) utnevnelse av partifellen Thorhild Widvey til ny styreleder i Statkraft.

– Denne saken kan være med på å skape politikerforakt. Nå gjør Aps Martin Kolberg seg høy og mørk fordi en Høyre-statsråd har ansatt en venninne. Men det er ikke lenge siden en statsråd fra Ap gjorde akkurat det samme, sier Hansson til NTB.

Rollene snudd

Rasmus Hansson minner om at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i 2012 fikk kritikk for UD-støtte til en stiftelse etablert av hans omgangsvenn Felix Tschudi. Og daværende næringsminister Trond Giske (Ap) fikk samme år kritikk for å ha spilt inn tidligere statssekretær og venn Tore Sandvik til et styreverv i Telenor.

Nå er rollene snudd, og Høyre får skjenn av Ap i Statkraft-saken, understreker Hansson.

– Det skjer i stedet for at man snakker om det som er viktig, nemlig hva Høyre og regjeringen vil med Norges suverent viktigste fornybarselskap på et veldig kritisk tidspunkt for norsk klimapolitikk, sier han.

Hansson peker på at Statkraft er ett av de viktigste selskapene for å gjøre norsk økonomi mindre oljeavhengig.

Får støtte

Flere analytikere er inne på det samme som Hansson.

– Styringspartiene Høyre og Ap er skuffende like. Begge bytter prinsipper på veien fra opposisjon til posisjon, skriver Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Han mener Høyre og Ap viser fram «et dobbeltspill der hensikten mer synes å ramme en politisk motstander enn å bidra til ryddige forhold».

Hansson mener Statkraft-saken er med på å skape et inntrykk av at politikere setter inn vennene sine i viktige verv stadig vekk.

– Det tror jeg folk gjennomskuer. Det er et politisk spill som fører til at folk mister respekten for politikere, sier han.

Dagsavisens kommentator Arne Strand skriver at Widvey-utnevnelsen «oser av klassisk partiutnevnelse og politisk kameraderi»:

– Det er et fenomen Høyre har kritisert Aps ulike regjeringer for i hele etterkrigstiden. Påstanden kommer nå tilbake som en bumerang.

Kontrollkontrovers

Saker som berører habilitet, vennetjenester og politiske utnevnelser havner ofte på bordet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Debatten om hvilke saker komiteen skal beskjeftige seg med, blusset opp i vår.

Mens komitéleder Kolberg nå vil ha et møte for å avklare om Statkraft-saken skal tas opp i komiteen, men Høyres Erik Skutle mener komiteen ikke kan bruke tiden sin på «konspirasjonsteorier som finnes der ute».

Hansson, som selv sitter i komiteen, er fornøyd med at den er blitt mer aktiv og pågående under Kolbergs ledelse.

– Samtidig er jeg tiltakende kritisk til det som opplagt nærmer seg en overdreven iver etter å ta opp saker som hører til andre steder i Stortinget, og som bærer for mye preg av at man skal ta igjen for det som skjedde i forrige periode, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kolberg vil ha hastemøte om Widvey-utnevnelsen


Misliker plan om ny folkeaksje dnPlus (DN+)

Åpner for å delprivatisere Statkraft dnPlus  (DN+)