Saken er oppdatert.

Ola Borten Moe har ledet programkomiteen i Sp, som legger fram sitt forslag til nytt partiprogram denne uken. Den tidligere olje- og energiministeren og nåværende oljegründeren forteller til Trønder-Avisa at klima- og miljøpolitikk blir blant partiets viktigste saker. Han varsler et knallhardt oppgjør med miljøorganisasjoner, som han kritiserer kraftig.

– Altfor lenge har en ganske liten gruppe profesjonelle skråstrek statsbetalte miljøorganisasjoner fått definere hva som er «god latin». Det tar vi et voldsomt oppgjør med i vårt partiprogram, sier Borten Moe til avisen.

I fornektelse

Sp-nestlederen er bonde og en av gründerne og eierne av oljeselskapet Okea. Dette forklarer at han går så hardt ut mot miljøforkjemperne, mener både Greenpeace og Bellona, som kommenterer uttalelsene i hver sin pressemelding.

– Det er kanskje dette man må forvente når man setter eieren av et oljeselskap til å lede programarbeidet. Men om Ola Borten Moe nå står fram som fullblods klimafornekter, vil jeg si det er oppsiktsvekkende, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge, mener Borten Moe, som skogbonde og direktør i Okea, selv nyter godt av statlige subsidier og skattefradrag:

– Det er ikke overraskende at han vil svekke miljøbevegelsen. Det som er mer overraskende, er at vi kan risikere at han får med seg resten av Senterpartiet på dette, sier Gulowsen i pressemeldingen.

Statsstøtte

Borten Moe omtaler miljøorganisasjoner som statsbetalte. Gulowsen mener han bør feie for egen dør:

– I motsetning til Moe, som tar imot betydelige statlige midler, så tar Greenpeace av prinsipp ikke imot penger fra verken næringsliv eller stat i noe land.

Hauge tar angrepet mot miljøbevegelsen med ro.

– Miljøorganisasjoner drives i stor grad av støtte fra medlemmer og fra næringslivet. Jeg tror både selskapene og politikere vet å benytte seg av, og setter pris på, kunnskapen miljøbevegelsen besitter.

Liksomdebatt

Senterpartiets første nestleder mener å se stadig flere «liksomdebatter, skinndebatter og tulledebatter» i klimaarbeidet og trekker fram klima- og miljøminister Vidar Helgesens (H) idé om klimamerking av kjøtt.

– Han ønsker ikke å redusere forbruket, men vil redusere norsk produksjon av kjøtt og ha mer import fra utlandet, sier han.

Borten Moe vil også bruke de pengene Norge bruker til å subsidiere elbilsalg på skogpolitikk i stedet. Han mener fotosyntesen [der planter tar opp CO2 og gjør det om til oksygen] er billigere alternativ enn teknologiske løsninger for co2-rensing.

Bellona tror Norge vil tape dersom Borten Moes holdninger generelt vinner fram i politikken.

– Han er helt blind for de nye mulighetene og markedene som vil åpne seg på vei til lavutslippssamfunnet. Vårt inntrykk er at det norske næringslivet er svært opptatt av dette, og allerede er i gang med å posisjonere seg, sier Hauge. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

– Tilbake til at det fundamentale styrer

- Den viktigste grunnen til at det har gått så svakt

- Markedene vil lete med lys og lykte  

 

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

 

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:

Ikke dra hit hvis du har høydeskrekk
Denne helgen åpnet verdens lengste hengebro med glassbunn som gir deg en luftig opplevelse 300 meter over bakken.
00:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.