Hun tror dermed ikke det er en fare for Norge må vente til etter at en avtale mellom EU og Storbritannia er kommet på plass. Det kan i verste fall kan føre til at Norge og Storbritannia blir stående uten en handelsavtale i en periode.

Britiene stemte i slutten av juni for EU-utmelding. Når Storbritannia utløser utmeldingsklausulen i artikkel 50 i Lisboa-traktaten, har landet bare to år før de er ute av EU.

- Jeg er sikker på at britene vil være opptatt av to ting, både avtaler med EU og avtaler med andre land, inkludert Norge. Det er også i britisk interesse at det ikke blir noen mellomrom mellom avtalen vi har i dag gjennom EØS og en fremtidig avtale der Storbritannia står utenfor EU, sier Mæland til TDN Finans.

Tre mulige løsninger

Onsdag formiddag hadde Mæland - sammen med EU-minister Elisabeth Vik Aspaker og fiskeriminister Per Sandberg - invitert norsk næringsliv til møte om brexit.

Her skisserer Mæland tre mulige løsninger for Storbritannia etter Brexit, en EØS-løsning à la Norge, en handelsavtale lik den EU har med Canada og en ren avtale basert på bestemmelsene i WTO.

Hun vil imidlertid ikke si noe om hvilken som er mest fordelaktig for Norge.

- Det finnes også andre løsninger, men jeg vil uansett ikke spekulere rundt dette. Storbritannia skal ut av EU og de er et av de viktigste markedene for norsk næringsliv. Samtidig er vi også viktige for Storbritannia. Jeg tror det er i alles interesse at vi avklarer rammebetingelsene rundt dette på en best mulig måte, sier hun.

Oljesamarbeid

På møtet ble det trukket frem at ved brexit mister man potensielt en viktig alliert innen oljenæringen og en av de få andre store, oljeproduserende land i Europa.

- Vi samarbeider med britene på flere områder, inkludert dette feltet. Nå må vi finne andre tilknytningsformer enn de vi har hatt til nå. Men vi har et langt samarbeidsforhold med britene og det skal vi fortsatt ha, sier Mæland.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.