Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Vil stramme til mot Uber og Airbnb

Skatteetaten ledet av skattedirektør Hans Christian Holte fører dialog med de nye tjenestene som Uber og Airbnb for å få inn data som kan brukes til skatteinnkreving. Foto: Fartein Rudjord
Skatteetaten ledet av skattedirektør Hans Christian Holte fører dialog med de nye tjenestene som Uber og Airbnb for å få inn data som kan brukes til skatteinnkreving. Foto: Fartein Rudjord les mer

Skatteetaten

Slik skal Airbnb-utleiere tvinges til å betale sin skatt

Skattemyndighetene arbeider for å gjøre det mer risikofylt å tjene penger på Uber og Airbnb uten å betale skatt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norske skattemyndigheter jobber nå for å få på plass løsninger for å få innrapportert inntektsopplysninger fra tjenester som Uber og Airbnb.

Så langt har skattemyndighetene måttet basere seg på opplysninger som skattebetalerne selv rapporterer inn på selvangivelsen.

Mandag skrev DN at privatpersoner må betale både inntektsskatt og moms på inntekter fra korttidsutleie av bolig.

Les også: Vil skattlegge Airbnb-leiligheter  (DN+)

Skattemyndighetene ønsker å få inn gode data slik de får fra banker og arbeidsgivere i dag.

Både finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Christian Holte er opptatt av at de nye tjenesteleverandørene ikke får særordninger i møtet med norske skattemyndigheter.

- Det handler om å få en plattform for dette utover å kjøre bil og å leie ut rom. Det tror jeg selv er klokt, sier Siv Jensen til DN.

Har dialog med selskapene

Finansministeren har satt ned et utvalg som skal se på reguleringen av den nye delingsøkonomien. Parallelt jobber også skattemyndighetene med spørsmål om innkreving.

– Både i dialogen med bransjen og gjennom informasjonsinnhentingen fra andre land fremkommer det at flere av de internasjonale selskapene er interessert i å finne løsninger. Det er ikke utenkelig at vi kommer frem til løsninger med de store aktørene, sier skattedirektør Holte.

Les også: Tre skattegrep skal rydde i de verste bransjene  

– Går skattemyndighetene i dialog med hver enkelt aktør som Uber og Airbnb for å finne separate løsninger?

– Vi har hatt noen dialogmøter med bransjen. Men vi opererer vanligvis ikke med bilaterale løsninger. Vi har en god diskusjon med bransjen, på samme måte som diskusjonen vi har med banker om innhenting av data. Eventuelle regelendringer må være teknologinøytrale og ikke gi særbehandling til noen bransjer eller aktører, sier Holte.

Les mer om delingsøkonomi:
Uber taper milliarder
Får best betalt på internett 
Uber i Kina kjøpes opp av konkurrent
Haxi-saken opp i Høyesterett

Vil i lovlige former

Skattedirektøren tror ikke det er umulig at de nye store internasjonale tjenestene tilpasser seg norsk skattelovgivning.

– I likhet med finansministeren registrerer jeg at det nok er et ønske hos flere av aktørene å komme inn under ordnede former, sier Holte.

– Betyr det at skattelovgivningen må endres?

– Det er for tidlig å si om det er behov for lovendringer. Det kan være mulig å finne løsninger innenfor dagens rammer.

Les også: Krever Airbnb-grense

Det er flere ting rundt delingsøkonomien som gjør skattedirektøren optimistisk med tanke på bekjempelse av den svarte økonomien.

– Det ene er at delingsøkonomien er digital og dermed sporbar. Det er ingen grunn til å se delingsøkonomiselskapene som en spesielt stor utfordring, sier Holte.

Siste saker på DN gründer:
Får best betalt på internett 
Spotify beskyldes for å motarbeide Tidal- og Apple-eksklusive artister
To 27-åringer vil endre måten vi sparer på  

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Politikk og samfunn Uber Kina Skattemyndighetene Siv Jensen Hans Christian Holte Skatteetaten
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.