– Her er det store muligheter for gjensidig nytte og økt samarbeid, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til avisen Dagen.

Statsråden er i Jerusalem, og mandag møtte han en rekke israelske aktører innen gass og teknologi.

Israel har funnet rundt 900 milliarder kubikkmeter gass i sitt økonomiske farvann, og Lien mener israelerne har potensial for å finne enda mer.

Nylig åpnet det israelske energidepartementet for at internasjonale investorer skal kunne engasjere seg i landets gassindustri. Anbudsrunden vil trolig starte i mars.

Frp-statsråden tror at europeiske selskaper vil være interessert i Israels store gassfelt, selv om gassprisen for tiden er lav. Blant annet begrunner han det med at forholdet mellom Israel og nabolandene har blitt markant bedre de siste årene.

Den israelske ministeren for nasjonal infrastruktur, energi og vannressurser, Yuval Steinitz, tror landet har mye å lære av norsk teknologisk og kommersiell erfaring på feltet.

Markering

Fredag 9. september deltok blant andre Arbeiderpartiets Truls Wickholm på en markering mot det mulige petroleumssamarbeidet. Der oppfordret han statsminister Erna Solberg (H) om å ta grep og kalle hjem Lien.

– Jeg har tidligere stilt spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) om vår handelspolitikk overfor Israel. Da har han svart at vi ikke skal handle på en måte som underbygger okkupasjonen. De fleste gassfunnene er i omstridte områder, da burde den norske regjeringen holde seg unna, sier Wickholm til Dagsavisen.

SVs medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Bård Vegar Solhjell, mener det ikke er noe galt i at norske statsråder møter sine israelske kollegaer. For ham er det viktig at Lien tar opp det norske synet på okkupasjonen og brudd på menneskerettigheter.

Avviser kritikken

Steinitz avviser at det er noen disputter om Israels økonomiske farvann. Han mener at boikott-tanken av israelsk industri heller over mot antisemittisme.

Lien vil ikke bruke ordet antisemittisme, og legger til at Norge har skapt store verdier ved å bistå land i å utvikle sine energiressurser. Det mener statsråden det er legitimt å gjøre også i Israel.

– Men det gjelder bare i områder hvor det ikke er uavklarte folkerettslige problemstillinger. Vi oppfordrer Israel til å avklare folkerettslige spørsmål først, og så gå i gang med ressursuthenting, sier Lien.

Følg markedene med DN Investor

Hør: DNs podcast «Finansredaksjonen» går i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?

 

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

 

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.