Vedtaket som ble fattet fredag innebærer lisensfelling av 37 ulver i Oslo, Akershus, Østfold og Hedemark.

Av de 37 ulvene med fellingstillatelse, er 24 innenfor ulvesonen. I Vest-Norge og Oppland er det lisensfellingskvote på tre ulver hver, mens det i Midt-Norge og Sør-Norge er lisensfellingskvote på til sammen fire ulver.

SV, MDG og Venstre mot rest

– Dette er en utrydningsordre på norsk ulv, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), som sitter i rovviltnemnda for Oslo, Akershus og Østfold for SV. Innstillingen ble vedtatt med 6 mot tre stemmer. Stemmene imot kom fra SV og MDG.

– Vedtaket vil gjøre ulvebestanden mer sårbar og øker risikoen for innavl. Vi vil oppfordre regjeringen til å stanse hele eller deler av jakten, sier Rasmus Hansson, som er biolog og stortingsrepresentant for MDG.

Leder for Stortingets miljøkomité, Ola Elvestuen (V), understreker at ulven ble fredet i Norge i 1973 og at den fortsatt står på rødlisten over utrydningstruede arter.

– Vi bryter også våre internasjonale forpliktelser når det gjelder hold av store rovdyr. Vi nærmer oss faretruende grensen for ulv som vi må ha for å ivareta forpliktelsene vi har etter Bern-konvensjonen.

– En skam

Flere dyrevernsorganisasjoner har reagert på vedtaket. Blant dem er WWF, som kaller det en skremmende politikk.

– Dette er en regelrett masseslakt. Noe lignende har vi ikke sett på nesten hundre år, den gangen gjeldende politikk var at alle store rovdyr skulle utryddes, sier organisasjonens generalsekretær Nina Jensen.

Ifølge deres tall var det sist vinter 65 til 68 ulver i Norge, i tillegg var det 25 ulver som holdt til på begge sider av grensa mot Sverige.

– Å utradere 70 prosent av en så utsatt art er hårreisende. Det er også i konflikt med det brede folkeflertallet som ønsker levende, intakt natur og levedyktige rovdyrbestander, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Den internasjonale miljøorganisasjonen Greenpeace henger seg også på kritikken og kaller vedtaket en skam for Norge.

– Å mene at vi ikke greier å forvalte en ulvebestand på mer enn 21 dyr er uverdig for en naturnasjon som Norge, sier kommunikasjonssjef Aud Hegli Nordø.

Bøndene er delt

– Dagens vedtak er en naturlig oppfølging av Stortingets rovdyrforlik. Situasjonen for mange sauebønder har vært svært tøff, det er derfor betryggende å se at rovviltnemndene nå følger opp nasjonale vedtak, sier Einar Frogner, styremedlem i Bondelaget.

Interesseorganisasjonen mener at mange bønder kvier seg for å sende sau ut på beite i frykt for rovdyr. Ifølge Frogner ble 30 prosent av sauene i beiteområdet Rendalen tatt av rovdyr i sommer.

Imidlertid er ikke alle bønder enige i at vedtaket som ble stemt fram er bærekraftig.

– Jeg er redd for at dette kan true artens overlevelse på sikt, sier Berit Grindflek, som selv er sauebonde og Hedemark Bondelag til NRK.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.