Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil vite om næringsministeren vurderte Wærsteds rolle som tidligere konserndirektør for såkalt «private banking» i Nordea i forbindelse med at hun ble utnevnt til styreleder for Telenor.

I likhet med DNB, hadde også Nordea en filial i Luxembourg som la til rette for at kundene kunne plassere penger i selskaper i skatteparadiser.

Svar til uken

Mæland har denne uken opplyst til kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) at hun i løpet av neste uke vil svare på brevet fra komiteen med spørsmål om DNBs virksomhet i Luxembourg.

Statsråden fikk spørsmål om saken i april, men sa da at hun ville vente med å svare til rapporten fra advokatfirmaet Hjort forelå. Den kom fredag i forrige uke med en knusende konklusjon om at banken ikke burde ha tilbudt disse produktene.

Del av vurdering?

- Vi er tilfreds med at Mæland vil svare i løpet av neste uke. Men for å ikke tape tid i denne viktige saken, ønsker komiteen også at Mæland gjør rede for hvilken rolle Gunn Wærsted har hatt i denne saken som tidligere konserndirektør i Nordea, og om dette var en del av vurderingen da hun ble utnevnt til styreleder i Telenor, sier Kolberg til NTB.

Han legger til at den interne granskingsrapporten i Nordea om virksomheten i Luxembourg «kom med betydelig kritikk, som har ført til betydelige innstramminger i Nordea».

Wærsted ble hentet inn til Telenor i forkant av ryddejobben i kjølvannet av korrupsjonssaken knyttet til Vimpelcom.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.