Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Europarådets leder Thorbjørn Jagland i Paris i forbindelse med støttemarkeringen etter Charlie Hebdo-massakren. Foto: Gunnar Lier
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Europarådets leder Thorbjørn Jagland i Paris i forbindelse med støttemarkeringen etter Charlie Hebdo-massakren. Foto: Gunnar Lier les mer

Jens Stoltenberg

Avslører Jagland-feide

Fredag kommer selvbiografien til Jens Stoltenberg der han for første gang avdekker hva som skjedde under den bitre maktkampen med Thorbjørn Jagland.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag morgen klokken 08 slipper Gyldendal "Min historie" av Jens Stoltenberg.

Etter planen skulle Natos generalsekretær og Aps tidligere leder og statsminister holde pressekonferanse samme dag. Men Natos generalsekretær må utsette selve lanseringen til lørdag fordi han skal delta i begravelsen til den tidligere israelske statsminister Shimon Peres.

Etter det DN erfarer er en av de sterkeste delene i selvbiografien Stoltenbergs beskrivelse av lederstriden mellom ham og Thorbjørn Jagland. Ifølge DNs kilder ligger kraften i den detaljerte skildringen hva som egentlig skjedde i den mest betente personstriden i partiet siden Einar Gerhardsen og Haakon Lie.

Battle of Giants

Verken Stoltenberg eller Jagland har frem til nå skrevet eller latt seg intervjue i detalj om lederstriden dem i mellom.

Når Stoltenberg nå gjør det betyr det at den nordmannen med høyest stilling i utlandet legger seg ut med han som har den nest viktigste posisjonen - Natos generalsekretær mot Europarådets leder.

Slik skjedde det

Det var på landsmøtet i november 1992, Gro Harlem Brundtland overraskende ga beskjed om at hun ville gå av som partileder. Dermed startet en intens kamp under landsmøtet om det var Thorbjørn Jagland eller Jens Stoltenberg som skulle ta over som leder.

Den mektige LO-sjefen Yngve Hågensen hadde i lengre tid hatt et godt samarbeid med partisekretær Jagland og ønsket at det var han som skulle ta over. Gro Harlem Brundtland ønsket at Jens Stoltenberg tok over.

Til slutt trakk Stoltenberg sitt kandidatur og Jagland ble partileder. Dette var bare begynnelsen på en opprivende maktkamp i Arbeiderpartiet mellom de som støttet Jagland og de som mente at Stoltenberg ville være en langt bedre partileder.

36,9

Det tok ikke lang tid før kritikken mot Jagland vokste frem i partiet. Det knyttet seg blant annet til beslutningen om at regjeringen skulle gå av dersom oppslutningen ikke ble over 36,9 prosent ved Stortingvalget. Jaglands avgjørelse bidro til at Kjell Magne Bondevik ble statsminister.

Ved lokalvalget i 1999 falt Aps oppslutning til 28.2 prosent. En voldsomt sterk kritikk mot Jagland vokste frem og på landsstyremøtet i januar 2000 trakk han seg som statsministerkandidat og parlamentarisk leder. Dette åpnet for Jens Stoltenberg.

Men det var først etter dette den mest opprivende striden kom i partiet, kritikken av Aps delte lederskap. Resultatet ble til slutt at Jagland trakk seg som partileder i 2002 og forsvant senere ut av norsk politikk.

LES OGSÅ: Stoltenberg ga Trump svar på tiltale

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

 

Politikk og samfunn Arbeiderpartiet Nato Thorbjørn Jagland Gyldendal Jens Stoltenberg
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.