Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Leder for pensjon i Gabler, Steenberg & Plahte, Alexandra Plahte mener regjeringen legger til rette for økte boligpriser ved ikke å prioritere pensjonssparing. Foto: Per Thrana
Leder for pensjon i Gabler, Steenberg & Plahte, Alexandra Plahte mener regjeringen legger til rette for økte boligpriser ved ikke å prioritere pensjonssparing. Foto: Per Thrana les mer

Fem kjappe

Bakvendt om pensjon

Hver enkelt av oss har fått et større ansvar for å spare til egen pensjon. Da er det bakvendt at regjeringen ikke kom opp med et bedre pensjonsspareprodukt i statsbudsjettet, sier pensjonsekspert Alexandra Plahte.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Profil

Navn: Alexandra Plahte

Alder: 49 år

Stilling: Leder pensjon Gabler Steenberg & Plahte as

Aktuell: Mener regjeringen legger mer til rette for sparing i bolig enn pensjon

Vis mer
Da statsbudsjettet for 2017 ble lagt frem for halvannen uke siden, håpet Alexandra Plahte, og mange andre som jobber i pensjonsbransjen at regjeringen ville innfri løftet sitt fra regjeringserklæringen i 2013 om å «stimulere til privat pensjonssparing».

Nå må lederen av pensjon i Gabler, Steenberg & Plahte innse at løftet ikke er innfridd. Pensjonssparing ble ikke nevnt med et ord i det siste statsbudsjettet regjeringen legger frem i sin første regjeringsperiode.

1. Er du skuffet?

– Heller ikke denne gang inneholdt statsbudsjettet konkrete forslag om forbedrede spareordninger med skattefordeler. At man – nok en gang – velger å la ord bli ord uten handling er trist og bidrar trolig til at eiendom fortsatt for mange blir den favoriserte spareformen – noe som igjen gjør det enda vanskeligere for «den vanlige mann i gaten» å komme seg inn på boligmarkedet.

2. Hvorfor har det blitt mer behov for å spare selv til pensjon?

– Pensjonsreformen i 2011 kom med to store innsparinger. Det ene er underregulering av alderspensjon under utbetaling. Det andre er levealdersjustering, det vil si at årlig pensjon reduseres med økt levealder. Sistnevnte innebærer at man enten må kompensere med å jobbe lenger eller ta til takke med lavere årlig pensjon. Den yngre generasjonen rammes unektelig hardest av pensjons­reformen. For meg virker det bakvendt at man på den ene siden i langt større grad enn tidligere overfører ansvaret for sparing til alderdommen til den enkelte, mens man på den andre siden ikke legger til rette for sparing gjennom skattefavoriserte ordninger.

3. Mange nevner boligen som sparing når de blir spurt om de sparer til pensjon. Hva tenker du om det?

– Det er ikke rart i det hele tatt. Det er jo en form for sparing som har skattefordeler i seg. Så lenge du ikke har andre attraktive spareprodukter med skattefordeler, så fremstår investering i bolig som et naturlig valg.

4. Og mer press på boligprisene?

– Ja, dette fører til økt press på boligprisene. I enkelte bydeler i Oslo er en av tre leiligheter kun for utleie. Det sier seg selv at det påvirker bolig­prisene og gjør det enda vanskeligere for mange å komme seg inn i boligmarkedet.

5. Flere, særlig på venstresiden i norsk politikk, mener et skattefavorisert pensjons­spareprodukt bare vil gavne de som har råd til å spare?

– Dersom en økning i skatte­favoriserte spareordninger vil bidra til å dempe presset på eiendomsmarkedet, synes det vanskelig å ikke mene at eventuelle ulemper veies opp. Hvis flere sparer i andre skattefavoriserte spareordninger enn eiendom, så vil jo alle nyte godt av det gjennom dempede boligpriser, også de med lavere inntekter

Politikk og samfunn Fem kjappe
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.