Barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) trosser både finansbransjens og Forbrukerrådets ønske om å lage et offentlig drevet gjeldsregister. Hun vil la private aktører drive det: Vil ha privat gjeldsregister

- Vi ønsker at private aktører skal drive gjeldsregisteret. Hvis private kan gjøre det like godt eller bedre enn det offentlige, så er det bra at private kan gjøre det, sier Horne til DN.

– Private aktører kan få konsesjon til å opprette gjeldsregister, legger hun til.

Regjeringens forslag til gjeldsregisterlov sendes ut på høring tirsdag denne uken.

- Kan være til stor hjelp

- I utgangspunktet er vi veldig positive - dette kan være til stor hjelp, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til DN.

- Det er bra at vi endelig får dette på plass. Primært ønsket vi oss et offentlig drevet gjeldsregister, men det viktigste er å ha et gjeldsregister - uansett om det er privat eller offentlig drevet. Helst skulle vi også ønsket oss at gjeldsregisteret inneholdt mer enn forbruksgjeld, men forbruksgjelden er jo det mest prekære, sier han.

Han sier at Finans Norge nå må se på vilkårene, for å se om et slikt register er noe Finans Norge kan tenke seg å søke konsesjon til å drive.

- Dette må vi se nærmere på, sier han.

Kan utvides på sikt

I det 68 sider lange høringsnotatet kommer det frem at gjeldsregisteret regjeringen foreslår, skal omfatte forbrukskreditter, som kredittkortgjeld og usikrede forbrukslån. På lengre sikt kan ordningen utvides med annen type gjeld, for eksempel boliggjeld. Målet med registeret er å hjelpe bankene og finansinstitusjonene til å gjøre en mer korrekt kredittvurdering av den enkelte. Da kan man unngå at kundene får inn­vilget større lån enn det som er forsvarlig. I dag har ikke långivere noen oversikt over hvor mye kredittgjeld kunden har fra før, siden det ikke eksisterer noe register over dette.

Leder Randi Flesland i Forbrukerrådet har vært tydelig på at hun ønsker at det offentlige skal stå for registeret og at det skal inneholde all gjeld. Også storbanken DNB har ønsket at registeret skal være offentlig drevet.

- Vi har sett på om det er spesielle grunner til at det offentlige skal drive registeret, og vi har ikke funnet det. I Sverige er det private som driver det, og det fungerer veldig fint, sier Horne.

Les også: Ser halv milliard i tap

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Se DNtv:

Kjos: Fantastisk potensiale i langdistanse
Norwegian presenterte sitt beste resultat noensinne under resultatfremleggelsen for tredjekvartal 2016 torsdag. Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er et fantastisk potensiale for videre vekst på langdistanse.
02:15
Publisert:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.