To ganger denne uken landet et Poseidon overvåkingsfly fra USA på Andøya flystasjon, der det tanket og fløy videre etter en kort visitt. Forsvaret opplyser at amerikanerne er i området for å øve, men kilder Klassekampen har snakket med, kobler besøket til at Norges Orion-fly sliter med å oppdage russiske ubåter.

En forsvarskilde peker blant annet på sensorene på de norske flyene, men også antall tilgjengelige fly og bemanningen og beredskapen på Andøya.

Sist helg søkte et Orion-fly i fem timer etter at det ble meldt om en ubåtobservasjon i Vestfjorden. Søket var resultatløst. Talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sa da at «vi var, med hjelp av de sensorene Orion-flyet har, ikke i stand til å detektere noe».

Forsvaret avviser at det er noen sammenheng mellom dette søket og den amerikanske visitten noen dager senere.

I forsvarsforhandlingene på Stortinget står Høyre, Frp og Ap fast på at de norske Orion-flyene må erstattes med nettopp Poseidon-fly.

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: