Feiden om statsbudsjettet og langtidsplanen for Forsvaret er krevende nok i seg selv. Posisjonering foran stortingsvalget bidrar til å komplisere den politiske bruduljen ytterligere.

Bakteppet er som følger: Regjeringen vil ikke overleve uten støtte fra Venstre eller KrF. Alle fire partier er innstilt på at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Men de to støttepartiene i sentrum insisterer enn så lenge på å holde sammen og ingen av dem vil i utgangspunktet støtte en regjering der Frp inngår. En ny samarbeidsavtale kommer neppe på tale.

For begge partier er drømmen en sentrumsregjering med Høyres Erna Solberg som statsministeren. Spørsmålet er hvordan de skal klare å manøvrere seg dit.

Kabinettsspørsmål

Utsiktene til at Erna Solberg kaster ut Frp og henter inn KrF og Venstre i regjering er forsvinnende fjerne. Et partnerbytte er bare mulig om Frp selv forlater regjeringen, for eksempel ved et knusende valgnederlag eller gjennom kabinettsspørsmål i Stortinget.

Kabinettsspørsmål stilles uhyre sjelden i norsk sammenheng. Sist gang det skjedde var i 2000 da sentrumsregjeringen endte med å gå av på gasskraftsaken. Forrige gang var i 1986. Den gang stilte Kåre Willoch kabinettsspørsmål på økt bensinavgift. Kan det samme skje igjen?

Frp-nestor Carl I. Hagen, som felte Willoch i 1986, mener regjeringen må sette hardt mot hardt i striden om økte priser på bensin og diesel. For ham og mange andre i Frp er saken absolutt stor nok til å stille kabinettsspørsmål på.

Vurderinger

Skulle det skje at Solberg stiller kabinettsspørsmål senere i høst, åpner det seg et besnærende scenario for KrF og Venstre – nemlig en ren Høyre-regjering, som kanskje etter valget kan utvides med de to sentrumspartiene.

Resonnementet hviler på en forutsetning om at Arbeiderpartiet ikke ønsker å overta regjeringsmakten nå. I tillegg må Frp se seg bedre tjent med regjeringskrise og alenegang fram mot valget enn et nederlag i striden om bilavgiftene.

Mye tyder på at så er tilfellet, iallfall hos enkelte i Frp. En kilde Aftenposten har snakket med, beskrev det mandag som en «gullposisjon» som ville gi partiet fritt spillerom i valgkampen. På den annen side har regjeringsmakt gitt betydelig mersmak for mange av Frps mest sentrale skikkelser.

Nederlag for Solberg

Utsiktene til å bli angrepet fra begge sider som enslig regjeringsparti i månedene fram til valget, frister ingen i Høyre. For statsministeren selv vil en regjeringskrise være et klart nederlag. Erna Solberg har så langt nektet å gi slipp på drømmen om en borgerlig firepartiregjering.

Statsministeren ser seg neppe tjent med å stille kabinettsspørsmål, noe som i seg selv er et sterkt signal om at budsjettenighet også denne gang er det mest sannsynlige.

At forhandlingene på dette tidspunktet synes fastlåst, og at det fra begge hold brukes sterke ord, er på mange måter en del av budsjettarbeidets indre logikk. Men absolutte budsjettkrav fra flere parter idet vi skal ta fatt på et valgår, gjør utfallet mer åpent enn før.

Les også: Ap vil bruke 330 millioner mer på transport

Nytt forhandlingsmøte mandag ettermiddag

Slik er valgdagen i USA

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.