Summen som slektningene til den drepte sjåføren Abedi Kasongo krever for å akseptere en utlevering av Tjostolv Moland og Joshua French, gikk fredag opp fra 3 til 4,5 millioner dollar.

– Tiden for forhandlinger er over, sier advokat François Alauwa Lobela til Aftenposten.no.

–3 millioner dollar til enken, og så 1,5 millioner dollar til de andre familiemedlemmene. Totalt 4,5 millioner dollar, sier Alauwa Lobela.

Enken etter sjåføren, Bibiche Olendjekem, sier til VG at hun krever 3 millioner, men at hun er villig til å få pengene i avdrag.

Tror på utlevering
Torsdag ble det kjent at kongolesiske myndigheter er åpne for utlevering av de drapsdømte nordmennene dersom sjåførens pårørende får en økonomisk erstatning de er fornøyd med.

Advokat Morten Furuholmen, som er de to nordmennenes norske advokat, har tro på at det vil lykkes å få de dødsdømte utlevert.

– Jeg tror at det er reelt å få til en utlevering, sier Morten Furuholmen, til VG.

– Nå gjenstår det å få løst forholdet til enken, sier han.

Furuholmen ønsker ikke si noe om hvor lenge de har jobbet med å få til en avtale med enken.

Rett i norsk fengsel
Dersom de to nordmennene greier å bli enige med de etterlatte og faktisk blir satt på flyet til Norge, kan de likevel ikke regne med å bli satt fri når de ankommer Norge. Det eksisterer ingen faste avtaler om utelevering eller andre konvensjoner mellom Norge og Kongo. Derfor vil det i dette tilfellet bli utarbeidet en såkalt «ad-hoc-avtale» om såkalt soningsoverføring for de to norske, får NTB opplyst i Justisdepartementet.

– Dette innebærer at de to ikke kan regne med å slippe fri, men at de vil bli overført til en fengsel med en gang de ankommer Norge. Så kan advokaten deres sette i gang en sivil rettsprosess for å få konvertert dommen fra Kongo til norske forhold, forklarer advokat John Christian Elden som sitter i Advokatforeningens utvalg for straffeprosess og strafferett.

Menneskerettigheter
For mange i Norge virket rettsprosessen mot French og Moland i det militære tribunalet i Kisangani både fremmed og spesiell. Foruten drapet på sjåfør Kasongo omfattet tiltalen også ran og spionasje. På mange områder virket det som om bevisvurderingen var svært tilfeldig. De to tiltalte fikk dødsdommer og ble dømt til å betale erstatning på 30 millioner dollar til de etterlatte.

Ifølge Elden er det imidlertid ingen ordninger som åpner gjenopptakelse eller for å gjennomføre en ny straffesak i Norge.

– Nei, de må nok forfølge de muligheter sivil rettsprosess gir dem. Det kan være grunnlag for å kreve dommene fra Kongo ugyldige dersom man finner at de er i strid med menneskerettighetene, sier Elden.

Som eksempel refererer den kjente advokaten til en klient som var dømt til 25 års fengsel for overgrep i Hellas. Etter overføring til Norge ble dommen konvertert til fem års fengsel og den dømte slapp til slutt ut etter bare noen måneder i norsk fengsel.




- 8. september 2009 ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.

- Dødsdommen ble opprettholdt av ankeinstansen i Kisangani 3. desember.

- Dommen ble anket til militær høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

- Høyesterett underkjente 22. april i år begge de tidligere avgjørelsene. Saken ble behandlet på nytt i ankedomstolen i Kisangani, hvor nordmennene sitter fengslet.

- 10. juni ble de to nok en gang dømt til døden. Moland ble dømt for drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Retten frafalt imidlertid spionasjeanklagene mot Norge.

- De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

(©NTB)