- Den globake økonomien er kritisk syk. At den akkurat har reist seg fra sykesengen for å gjøre en frenetisk, irsk jig er mer en funksjon at den finansielle morfinen og steroidene som har blitt pumpet inn i den avmagrede kroppen enn en mirakelkur.

Sjefstrateg Albert Edwards i Societe Generale sparer som vanlig ikke på glosene i sin ferskeste utgave av rapporten Global Strategy Weekly.

Stjernestrategen, som er kjent for å være en pessimist, har akkurat kommet tilbake fra besøk hos kunder på vestkysten av USA. Han peker blant annet på at de siste seks månedene har den amerikanske lønnsoppgangen på 111 milliarder dollar nesten blitt helt spist opp av høyere priser på mat og energi.

- Den amerikanske forbrukeren blir sviset, mener Edwards.

Halvtomt telt
Edwards er spent på hva som kommer til å skje når den amerikanske sentralbankens andre runde med kvantitative lettelser er over i juni, også kalt QE2. Da mener han at man kommer til å greie å skille klinten fra hveten.

- Da kommer vi til å se om pasienten kommer til å greie å fortsette med denne frenetiske, irske jigen når de ekstreme stimulansene forsvinner. Jeg er i leiren som mener at QE1 og QE2 har drevet aksjekursene og som igjen har fyrt opp under økonomien, skriver strategen, og fortsetter:

- Når jeg ser meg om er det ikke et veldig fullt telt.

Dømt til å repetere det som skjedde
Edwards mener at det utrolig hvor sterk sammenheng det er mellom S&P-indeksen og Feds balanse. Han peker på at S&P-indeksen stiger litt tidligere enn Feds balanse, men at det i hovedsak skyldes at Fed-tiltakene var annonsert på forhånd.

Han peker også på at utlånsveksten hos amerikanske banker fortsatt er svak.

- Frem til utlånsnedbyggingen er over er vi dømt til å repetere det som skjedde da kredittskvisen rammet oss på begynnelsen av 1990-tallet. Nå, som da, kommer drypp av sterke tall til å falle tilbake, og igjen overraske positive investorer.

LES OGSÅ:

- Hele oppgangen i aksjemarkedet vil fordufte

- Hvis dette stemmer, er USA i trøbbel!

- Alt er gjort galt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.