Den britiske sosiologen Anthony Giddens (73) mener Norge som oljeprodusent har et særlig ansvar for å lede verden i mer klimavennlig retning, fordi hovedproblemet er verdens avhengighet av fossilt brennstoff og vår tilsynelatende manglende evne til å frigjøre oss fra den, skriver Dagens Næringsliv.

Han ser ikke noe problematisk i at den norske regjeringen forsøker å fremstille Norge som en global klimaforkjemper på den ene siden mens landet er en av verdens største oljeeksportører på den andre.

Han sier imidlertid at Norge henger etter nabolandene når det gjelder klimatiltak.

– De skandinaviske landene er i en god posisjon til å lede arbeidet med å utvikle teknologi som kan ha effekt for resten av verden. Jeg synes Danmarks forsøk på å bli et karbonnøytralt land er veldig spennende, og Sverige har også mye fremgang. Norge henger langt etter på grunn av oljeindustrien. Men intensjonene ser ut til å være tilstede, og det virker som dere har politisk konsensus, og det er helt klart noe man ikke finner overalt, sier Giddens til DN.

Foran en nesten fullsatt konferansesal illustrerte den energiske 73-åringen sin pessimisme på vegne av jordens befolkning med en vits der den ene planeten klager til den andre over at den har pådratt seg «homo sapiens». Hvorpå den andre repliserer «slapp av, du er snart kvitt dem».

– Klimaendringer på to eller tre grader høres ikke så ille ut, men konsekvensene vil være katastrofale og irreversible, sier Giddens.

Les også: Kloden kan bli ulevelig om 100 år


- Det nytter ikke skremme folk til handling

- Hvorfor snakker folk om barnebarna? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.