I ettermiddag norsk tid la president Barack Obama frem sitt budsjett for regnskapsåret 2013.

Han går inn for å investere milliarder av dollar i arbeidsplasser og infrastruktur, samtidig som underskuddet skal krympes kraftig.

Obamas budsjettforslag er på 3.800 milliarder dollar, tilsvarende en vekst på 0,2 prosent, med et underskudd på 901 milliarder dollar for 2013.

Barack Obama vil satse på flere arbeidsplasser. Men det må de rikeste i USA betale for - og ideen fikk den amerikanske presidenten fra investoren Warren Buffett:

- Slutt å kjære med de superrike, skrev den 80 år gamle mangemilliardæren i en kommentar i The New York Times ifjor.

The Buffett Rule
Buffett, som gjennom sitt investeringsselskap Berkshire Hathaway har bygd seg opp en formue på nærmere 330 milliarder kroner, har tidligere langet ut mot finanseliten på Wall Street og høstet stor anerkjennelse hos mange vanlige amerikanere.

Investoren anbefalte Kongressens nyoppnevnte «superutvalg», som har i oppdrag å krympe USAs enorme budsjettunderskudd, til omgående å øke skatten for folk med inntekter på over 1 million dollar.

- Den rikmannsvennlige Kongressen har skjemt bort meg og mine venner lenge nok. Nå er tiden inne til at regjeringen vår gjør alvor av løftene om å fordele byrdene, skriver Buffett.

Og Obama har tydeligvis lyttet, for i dag foreslo Obama i sitt budsjett å øke skattene til de rike. Han kaller det til og med "The Buffett Rule".

- Må ta sin del av byrden
Ingen husholdning som tjener over 1 million dollar i året skal betale mindre enn 30 prosent av inntekten sin i skatt, heter det i presidentens budsjett.

Underskuddet blir dermed redusert fra 8,5 prosent av BNP til 5,5 prosent, mye takket være "rikingskatten".

Obama vil også øke skattene til alle som tjener mer enn 250.000 dollar i året.

- Vi bygde dette budsjettet rundt ideen om at landet vårt alltid har gjort det best når alle får sin rettferdige andel, gir sin rettferdige andel, og alle spiller etter de samme reglene, sa Obama i sin tale i dag.

- Et oppgjør med "klare deg selv"-økonomien
- Dette budsjettet er et oppgjør med «du må klare deg selv»-økonomien som har ført til en dypere kløft mellom rike og fattige, fremholdt presidenten.

Han legger mer vekt på å sikre fortsatt vekst i amerikansk økonomi fremfor å kutte i USAs enorme budsjettunderskudd.

Budsjettforslaget er fullpakket med populistiske tiltak, deriblant nye statlige prosjekter for milliarder av dollar innen transport og utdanning, som etter planen skal skape nye arbeidsplasser i den hardt rammede amerikanske industrien.

Blant annet ønsker Obama å bruke åtte milliarder dollar på et partnerskap mellom lokale høyskoler og bedrifter som skal gi opplæring til to millioner arbeidere.

Men de fleste regner budsjettforslaget som et partipolitisk innlegg fra Obama som har liten sjanse for å bli vedtatt i Kongressen, ifølge NTB.

Les også: Warren Buffett utfordrer republikanerne

<b>Tigger Obama om å få betale mer skatt</b>



Du kan se hele budsjettet her (ekstern lenke)

Her kan du lese kortversjonen av budsjettet (ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.