Ikea-gründer Ingvar Kamprad (86) bekrefter nå generasjonsskiftet i møbelgiganten Ikea, ifølge expressen.se, som viser til Ikeas internmagasin Readme.

Lenge forberedt
Generasjonsskiftet har vært forberedt lenge, men det var først i forbindelse med Kamprads 86-årsdag at beslutningen ble tatt. De tre sønnene Peter (48), Jonas (46) og Mathias (43) tar nå formelt over.

- Det ble et naturlig tidspunkt for familien å tydelig definere de tre sønnenes roller og ansvar, sier Ikea-gründeren via sin talsmann, nordmannen Per Heggernes.

Spår endringer
At senior nå trekker seg tilbake vil bety endringer for Ikea, ifølge styreleder Göran Grosskopf i Ingka Holding, morselskapet som eier alle selskapene i Ikea-konsernet.

- Generasjonsskiftet kommer naturligvis til å merkes. Ingvar kommer ikke lengre til å være med og gi synspunkter, gi råd, støtte og alt som han har gjort, sier styrelederen.

«Testament» styrer
Ikea består i dag av tre konsernenheter der Sønnene har ansvar for hver sin. Etter generasjonsskiftet kommer de trolig til å fortsette med å dele opp Ikeas ulike deler mellom seg, spår Grosskopf.

- Man kommer til å fortsette å fokusere på kjernevirksomhetene og med de grunnverdiene som Ingvar har grunnlagt i sitt såkalte testamente, sier han.

Kamprad skrev i 1976 en guide som han kalte «en møbelhandlers testamente». Alle Ikea-ansatte har i likhet med sønnene fått testamentet som forklarer hemmeligheten bak Ikeas suksesser.

- Det er åpenbart Ingvars håp at de ulike divisjonene skal fortsette sin ekspansjon utifra samme verdigrunnlag og forretningsprinsipper som fra første begynnelse har gjort dem så fremgangsrike, hilser Kamprad senior via sin talsmann.

Les også:
Ikea vil bygge billighoteller
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.