Som i Norge er det også i Sverige diskusjoner om bankenes utlånspraksis, renter og risikoen for en mulig boligboble.

Torsdag presenterer den svenske Finansinspeksjonen (FI) sin årlige boliglånsundersøkelse.

Den viser at reglene som begrenser hvor mye bankene kan låne ut i forhold til boligens verdi fortsetter å virke, og at få husholdninger nå har boliglån utover 85 prosent av boligens verdi, skriver DN.se.

Husholdningene med høye boliglån har blitt flinkere til å betale ned på sine lån, og ni av ti husholdninger med belåningsgrad over 75 prosent betaler nå avdrag på lånenen sine.

Mange har avdragsfrihet
Men for dem med belåningsgrad under 75 prosent er trenden motsatt.

De nedbetaler lånene sine i mindre grad. Bare fire av ti betaler ned på lånenene sine i det hele tatt.

I snitt tar det med dagens nedbetalingstakt 140 år for disse husholdningene å bli kvitt sine boliglån.

En stresstest viser ifølge di.se at hvis boligprisene i Sverige skulle falle med 15 prosent, så vil cirka 11 prosent av husholdningene sitte igjen med et boliglån som er høyere enn boligens verdi.

FI skal på bakgrunn av resultatene i boliglånsundersøkelsen sammen med sentralbanken analysere de langsiktige effektene av svenskenes gjeldsnivå.

Les også: -Når jeg sier Sverige, stiger humøret
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.