Yangon: Rundt 40 prosent av befolkningen i delstaten tilhører den muslimske folkegruppen rohingyaene, som myndighetene i Myanmar anser for å være ulovlige innvandrere fra nabolandet Bangladesh.

Minst 200 rohingyaer er drept i voldelige sammenstøt med buddhister det siste året, og 125.000 er drevet på flukt fra sine hjem.

Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet til Bangladesh de siste årene, mens andre forsøker å ta seg sjøveien til Myanmar om bord i skrøpelige farkoster.

Eneste i verden

I områdene langs grensa utgjør rohingyaene over 95 prosent av befolkningen, og myndighetene vil nå ha slutt på muslimenes dominans.

Forbudet mot å få flere enn to barn er i første omgang innført i de to distriktene Buthidaung og Maundaw, melder Associated Press.

Med det nye forbudet blir Myanmar trolig det eneste land i verden som innfører fødselsbegrensning basert på religiøs tilhørighet, noe som trolig vil høste fordømmelse og styrke anklagene om diskriminering av den muslimske minoriteten i landet.

Etnisk rensing

Human Rights Watch har anklaget myndighetene i Rakhine driver etnisk rensing av muslimer, og vedtaket om å innføre fødselsbegrensning vil trolig utløse nye protester fra menneskerettighetsgrupper.

Kina har lenge hatt en såkalt ettbarnspolitikk, men denne har ikke vært basert på religion og gjelder alle kinesere, uansett hvilken folkegruppe de måtte tilhøre.

India innførte tvangssterilisering av menn på 1970-tallet i et forsøk på å bremse sin befolkningsvekst, men vedtaket ble raskt omgjort etter massive protester.

– Hovedårsak

En talsmann for delstatsmyndighetene i Rakhine, Win Myaing, viser til at en regjeringsoppnevnt kommisjon har pekt på den raske befolkningsveksten blant muslimer som en av hovedårsakene til den etniske uroen som har preget området det siste året.

Bare rundt 4 prosent av Myanmars drøyt 60 millioner innbyggere er muslimer, men dette endrer ikke myndighetenes syn på saken.

– Befolkningsveksten blant rohingya-muslimene er ti ganger så høy som hos andre. Overbefolkning er en av årsakene til spenningen, sier Win Myaing.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.