Områder i verdenshavene med så lavt oksygeninnhold at det kun lever bakterier der, vokser, og kan bidra ytterligere til den globale oppvarmingen, skriver videnskap.dk.

Områdene i Stillehavet og Det Arabiske Hav rundt ekvator ligger som øde lag på mellom 30-100 meters dybde og helt ned til 300-500 meter.

- Bakteriene som lever i disse lagene har vent seg til den oksygenløse tilstanden og lever derfor bare av nitrat i stedet for oksygen. Det betyr at bakteriene fjerner nitrogen fra havet, som er dårlig for algene og i siste instans også for klimaet, forklarer forsker og mikrobiolog Bo Thamdrup ved Syddansk Universitet.

Selv om de oksygenfrie områdene bare utgjør to prosent av verdenshavene så fjerner bakteriene i disse områdene en tredjedel av all nitrogen som fjernes fra verdenshavene, skriver Thamdrup i en ny studie som er publisert i Nature.

Ond sirkel
Mindre nitrogen i havet betyr ifølge forskeren at det blir mindre næring til algene, som er med å binde CO2 i havet. Derfor opptas mindre CO2 fra luften når de døde havområdene vokser.

Det er en ond sikrel, for forskerne mener at nettopp klimaendringene er skyld i at de døde områdene vokser.

- Havtemperaturen stiger som følge av den globale oppvarmingen, og det gjør at vannet deles i flere lag. Når det øverste laget blir varmere, blir det også lettere, og det betyr at det tunge vannet får vanskeligheter med og komme opp og blande seg. Derfor får det ikke tilført ny oksygen, sier Thamdrup.

Les også: Verdens vann i havsnød
(2007)


Veksten er problemet i verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.