På torsdag ble en Bitcoin-enhet omsatt til over 1200 amerikanske dollar – nesten en 100-dobling siden internettvalutaen for alvor ble kjent som betalingsmiddel tidligere i år.

Fredag krasjet den etter at den kinesiske sentralbanken forbød banker og finansinstitusjoner å formidle transaksjoner i internettvalutaen i Kina. Kinesere har stått for den klart største omsetningen av den digitale valutaen.

En periode var kursen mer enn halvert. Søndag ettermiddag ble den handlet til rundt 700 dollar per enhet på Mt.Gox-børsen, skriver Dagens Næringsliv.

Valutaen er ikke underlagt vanlig regulering som andre valutaer. Og i motsetning til den kinesiske valutaen er det tilbud og etterspørsel som styrer kursen.

– Det er en bekymring for at den forstyrrer pengepolitikken. Den lekker inn i dagens pengesystem, handles fritt globalt, er vanskelig å regulere og kan benyttes til hvitvasking av penger, sier analysesjef Hao Hong hos Bocom International Holdings i Hong Kong til Businessweek.

Ikke bærekraftig
USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan skjønner ikke hvordan valutaen fastsettes og mener dette er en boble.

– Prisene på Bitcoin er ikke bærekraftig og det er ikke en valuta. Dette er en boble. Den må ha en egenverdi. En må virkelig strekke fantasien langt for å si hva verdiene av en Bitcoin er. Jeg har ikke vært i stand til å forstå det; kanskje noen andre kan, sa Greenspan i et intervju med Bloomberg tv.

- Teknoligisk skifte
Analytikere hos det amerikanske meglerhuset Wedbush tror imidlertid at verdien på Bitcoin kan være verdt inntil 100 ganger mer enn i dag; opp mot 100.000 dollar.

«Vi tror Bitcoin og den tilhørende teknologien representerer et potensielt teknologisk skifte som vil forstyrre de eksisterende betalingsløsningene som eksisterer», skriver analytikerne Gil Luria og Aaron Turner før det siste fallet.

De sammenligner Bitcoin med den elektroniske betalingsløsningen PayPal, som ble etablert i internetts barndom på slutten av 1990-tallet. I dag aksepteres PayPal av selskaper over hele verden. PayPal er regulert av finanstilsyn i de landene tjenesten tilbys.

Meglerhuset Bank of America Merrill Lynch mener valutaen har vekstpotensial som betalingsløsning i netthandelen, og mener den har en maksverdi på 1300 dollar, skriver New York Times.

Men valutaens spekulative natur, som gir store kursutslag, kan gjøre at den ikke blir allment akseptert som betalingsmiddel, heter det videre i rapporten.

Les også: Digital valuta på alles lepper


Nettvalutaen Bitcoins beskattes
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.