Saken er utvidet.

Palestinerne vil forsøke å bli tatt opp som medlemsstat i 15 FN-organisasjoner, ifølge Abbas, som dermed i praksis erklærer de åtte måneder lange forhandlingene under ledelse av USAs utenriksminister John Kerry for mislykket.

– Palestinernes ledelse har enstemmig godkjent en beslutning om å søke medlemskap i 15 FN-organisasjoner og internasjonale traktater, og å begynne med den fjerde Genèvekonvensjonen, sa Abbas på TV etter å ha undertegnet søknaden på et møte i sitt hovedkvarter i Ramallah.

Kort tid etter avlyste Kerry et planlagt besøk til Ramallah onsdag for et nytt møte med Abbas, der målet var å diskutere en forlengelse av fredssamtalene med Israel.

Vil fortsette

– Alt jeg kan si, er at vi fortsetter sammen med begge parter for å finne den beste veien videre, sier Kerry til pressen i Brussel etter at reisen var avlyst.

– President Abbas har lovet meg at han akter å forhandle til utgangen av april, sier Kerry om palestinernes samtaler med Israel.

Men samtidig har israelske myndigheter offentliggjort en anbudsrunde for 700 nye boliger i jødiske bosetninger på den okkuperte palestinske Vestbredden.

– Dette er tidspunktet å være klarsynte og nøkterne. Det er vanskelig, det er følelsesladet, det krever store avgjørelser, sier Kerry.

– Når alt kommer til alt, er det opp til partene. Det er opp til dem å bestemme hva de er innstilt på å gjøre sammen, for hverandre, for fremtiden, for regionen, for fred, sier utenriksministeren.

Spion

Det har vært mange spekulasjoner på om president Barack Obama ville løslate den amerikanskfødte, israelske spionen Jonathan Pollard. Han ga Israel opplysninger om amerikanske våpen som ble solgt til arabiske stater og Pakistan midt på 1980-tallet.

Spekulasjonen har vært at hvis USA løslater Pollard, ville Israel løslate et betydelig antall palestinske fanger fra israelske fengsler. Dermed kunne man kjøpe seg mer tid til forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

Men Det hvite hus' talsmann Jay Carney sa tirsdag at Obama ikke har tatt noen beslutning om å løslate ham.

– Jonathan Pollard er dømt for spionasje og soner dommen, sa Carney.

– Jeg har ikke noe nytt å gi dere om Pollards status. Det er selvsagt mange ting som skjer på denne arenaen, og jeg skal ikke foregripe diskusjoner som pågår, tilføyde han

Les også:
Fikk napp til slutt
Rekordstor søking til jobber som ikke krever master
Geolog: Tre ting som er viktigere enn klimadiskusjonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.